Tento pokrm se řadí mezi britská národní jídla, které patří k těm nejoblíbenějším vůbec. Zakoupit jej tam můžete v podstatě na každém rohu v jednom z mnoha tisíc obchodů.
Ovšem není nad to, když si člověk připraví takové jídlo v klidu domova. Pro milovníky ryb není na škodu omrknout například recepty na štiku.
Ingredience:
Na rybu:
- 7 polévkových lžic hladké mouky
- 7 lžic kukuřičného škrobu
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- mořská sůl podle chuti
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- 1/3 hrnku studeného tmavého piva
- 1/3 hrnku studené perlivé vody
- 4 kusy rybího filé
Na hranolky:
- 1 200 g oloupaných brambor
- 1 litr rostlinného oleje nebo sádla na smažení
- sůl
Postup:
- Do velké mísy dáme 5 lžic mouky, přidáme kukuřičný škrob, kypřící prášek do pečiva a promícháme. Trochu osolíme, opepříme a znovu zamícháme.
- Za stálého šlehání vidličkou přilijeme do moučné směsi pivo a poté perlivou vodu. Šleháme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí a nevznikne husté hladké těsto.
- Takto připravené těsto uložíme do lednice a necháme aspoň 1 hodinu odležet.
- Mezitím nakrájíme oloupané brambory na tvar hranolků, dáme do cedníku a důkladně opláchneme pod proudem studené vody.
- Propláchnuté hranolky dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přivedeme k mírnému varu a necháme vařit po dobu 3 až 4 minut.
- Poté opatrně přecedíme přes cedník a osušíme papírovými utěrkami. Necháme rozložené na utěrkách, zakryjeme dalšími papírovými utěrkami a uložíme do lednice, dokud je nebudeme zpracovávat.
- Rybí filé lehce osušíme papírovými utěrkami a dochutíme troškou mořské soli.
- Zahřejeme olej ve fritéze nebo velké hluboké pánvi na cca 175 až 180 stupňů a začneme smažit po částech připravené hranolky, vždy každou várku zhruba 2–3 minuty. Důležité je, aby nezačaly hnědnout. Vyjmeme je z oleje, necháme odkapat a odložíme zatím stranou.
- Na talíř dáme zbývající 2 lžíce mouky, filé v ní z obou stran obalíme a oklepeme přebytek mouky zpět do talíře. Vyndáme těsto z lednice a pomoučené filety v něm důkladně obalíme.
- Zkontrolujeme, jestli má olej stále 175 až 180 stupňů a ponoříme do něj filety. Smažíme je přibližně 8 minut nebo dokud není těsto hezky nazlátlé a křupavé, přičemž pravidelně obracíme děrovanou lžící.
- Osmažené filety vyjmeme z oleje a odložíme na talíř kam předtím položíme papírové utěrky. Osolíme a zakryjeme pergamenovým papírem. Udržujeme je horké.
- Poté zahřejeme olej až na 200 stupňů a vhodíme do něj znovu osmažit po částech hranolky, aby získaly zlatavý nádech a byly křupavé.
- Hotové vyjmeme z oleje, scedíme a dochutíme solí. Ihned podáváme spolu s osmaženou rybou, aby bylo jídlo horké.