Klasické dukátové buchtičky

Klasické dukátové buchtičky

Lahodné mini kynuté buchty zalité vynikající pudinkovou omáčkou, které se říká šodó miluje snad každý. U nás na ně nedáme dopustit, přičemž mají své místo i v zahraničních kuchyních.

Klasické šodó bylo vyráběno z vína a vajec, ale po čase jej nahradilo mléko s pudinkem, aby bylo možné tento pokrm servírovat v školních jídelnách. Díky tomu se stalo oblíbeným pokrmem zejména u dětí.

Ostatně existují i další pokrmy, které naše děti milují. Připomeňme si například recepty na sladkou žemlovku.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 vejce
  • 40 g krupicového cukru
  • Špetka soli
  • Vanilkový pudink
  • 100 ml rostlinného oleje

Postup:

  • Do malého kastrůlku dáme 50 ml mléka a zahřejeme, aby bylo mléko vlažné.
  • Odstavíme a přidáme droždí a 1 lžičku cukru. Jemně promícháme a odložíme 5 minut stranou.
  • Ve větší míse smícháme mouku, vejce, cukr, zbývající mléko, olej a připravený kvásek.
  • Vypracujeme těsto, které poté zakryjeme kuchyňskou utěrkou a odložíme na teplé místo cca na 40 minut.
  • Mezitím si připravíme plech na pečení a vyložíme jej pečícím papírem. Pokud ho nemáme, vymažeme plech rostlinným olejem.
  • Těsto vyklopíme z mísy a rozdělíme na 8 – 12 stejných dílů.
  • Z každého dílu vyválíme dlouhý váleček, položíme na plech a potřeme olejem. Takto pokračujeme se všemi díly, až plech zcela zaplníme.
  • Pomocí ostrého nože nakrájíme na dílky/kostky o velikosti cca 2 – 3 cm. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 5 – 8 minut odpočívat.
  • Mezitím si předehřejeme troubu na 175 stupňů.
  • Plech odkryjeme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20 – 25 minut dozlatova.
Buchtičky z dukátu s pudinkovou omáčkou.
Zdroj: https://tasteisyours.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.