Zavařit angrešt není vůbec jednoduchá záležitost, často se stává, že bobule popraskají. Ukážeme si další způsob přípravy tak, aby angrešt zůstal vcelku.
Budete potřebovat
- angrešt
- nálev
- sklenice na zavařování
- jehlu
Postup přípravy
- Angrešt zbavíme stopek a květů, umyjeme.
- Připravíme si cukrový rozvar podle chuti.
- Důkladně vysterilizujeme všechny zavařovací sklenice, které budeme používat.
- Angrešt nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 5 minut – celou dobu udržujeme teplotu kolem 60°C, nesmí dojít k varu.
- Poté angrešt nasypeme do studené vody a následně do sklenic.
- Sklenice dolijeme horkým nálevem až po okraj.
- Zavíčkujeme a vložíme do zavařovacího hrnce – asi 1 centimetr od sebe.
- Do zavařovacího hrnce nalijeme vodu tak, aby byly sklenice ponořeny.
- Vaříme 20 minut pod teplotou 85°C.
- Sklenice ještě horké vytáhneme a otočíme směrem dnem vzhůru.
- Necháme vychladnout a skladujeme v chladném a tmavém místě.