Pro tento recept budete potřebovat ještě nezralé zelené ořechy, které nemají zralou vnitřní skořápku.
Budete potřebovat
- 30 vlašských nezralých ořechů
- 1 a ½ kg cukru krystal
- 3 a ¼ šálku vody
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 hřebíčky nebo 1 lžička kardamomu
Postup přípravy
- Ořechy je potřeba nejdříve oloupat, na tuto práci použijte škrabku a rukavice, abyste neměli barevné ruce.
- Umístěte vlašské ořechy do hrnce se studenou vodou a omyjte je.
- Vidličkou je propíchněte z každé strany.
- Namočte vlašské ořechy do studené vody a nechte je namočené po dobu 9 dnů.
- Mezitím vodu vyměňujte dvakrát denně – zbavíte se tak hořkosti ořechů.
- Ořechy vám zřejmě vyplavou na povrch, proto je zajistěte například keramickou deskou.
- Po 9 dnech ořechy dejte do vařící vody a nechte je tam 10 minut.
- Vodu z hrnce vylijte a ořechy nechte vyschnout.
- Mezitím si připravte cukrový rozvar.
- Jakmile voda začne vřít, dejte do ní ořechy a vařte je v rozvaru asi 30 minut.
- Po uplynutí doby varu plamen vypněte, hrnec přikryjte pokličkou a nechte vychladnout asi 6 hodin (nejlépe přes noc).
- Další den do hrnce přidejte citronovou šťávu, skořici, vanilku a hřebíček / kardamom.
- Pomalu ohřívejte a vařte dalších 30 minut.
- Zkontrolujte, zda jsou ořechy měkké – měl by mít texturu sýru čedar – pokud je ještě příliš pevný, vařte je déle, dokud nezměknou.
- Když jsou vlašské ořechy připravené, nalijte je spolu se sirupem do do sterilizovaných nádob a pořádně zavíčkujte.
- Pro výbornou chuť je nechte minimálně 6 měsíců dozrát na chladném a tmavém místě.