Slepujete linecké pouze jednou marmeládou? Škoda, zbytečně se ochuzujete o rozmanité chutě i barvy!
Ingredience:
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 2/3 šálku másla
- 1 šálek krystalového cukru
- 2 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 3/4 čajová lžičky soli
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- alespoň tři různé druhy marmelády, například rybízová, jahodová, meruňková či pomerančová
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Smíchejte prosetou mouku s práškem do pečiva a solí.
- Pomocí mixéru vyšlehejte máslo a cukr.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, po každém přidání je rozšlehejte a podle potřeby mísu seškrábejte.
- Přidejte vanilkový extrakt.
- Postupně vmíchejte moučnou směs a míchejte, dokud se těsto nespojí.
- Těsto rozdělte na polovinu, každou část zabalte do potravinové fólie a uložte alespoň na 2 hodiny do ledničky.
- Předehřejte troubu na 180°C a vyložte dva plechy pečicím papírem.
- Těsto rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru.
- Vykrajovátky vykrájejte z obou částí těsta rozmanité tvary, vždy spodní i vrchní část lineckého cukroví.
- Cukroví dejte na připravené plechy a pečete v předehřáté troubě asi 7-8 minut dozlatova.
- Po vychladnutí jednotlivé kousky slepte pomocí rozmanitých druhů marmelády.
- Na závěr cukroví s marmeládou posypejte moučkovým cukrem.
Recepty na cukroví s marmeládou přirozeně zahrnují především cukroví linecké. Upečte si ho v rozmanitých variantách!