Klasické ořechové kuličky

Klasické ořechové kuličky

Můžete je připravit na vánoční svátky, ale klidně mohou být i svatebním cukrovím. Někdo jim říká mexické svatební cukroví, další sněhové či máslové koule a někdo dokonce maďarské ořechové křupance. Názvů mohou mít bezpočet, ale chuť je jen jedna. Uvidíte, že vám zachutnají. Omrkněte také recepty na vánoční cukroví bez pečení.

Ingredience:

  • 1 hrnek změklého másla
  • 1/3 hrnku hnědého cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky vločkové soli
  • 2 hrnky jemně nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku moučkového cukru

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a připravíme si nevymaštěný plech.
  • Máslo, cukr i vanilku dáme do nádoby stojanového mixéru a šleháme na střední rychlost, dokud není směs nadýchaná.
  • Do mísy prosejeme mouku se solí. Po částech vmícháme do máslové směsi, aby se dobře zapracovala.
  • Poté přisypeme mleté vlašské ořechy a vypracujeme hladké těsto.
  • Z hotového těsta odebíráme stejně velké kousky o velikosti vlašského ořechu.
  • Vytvarujeme z něj kouli a položíme na nevymaštěný plech. Takto postupujeme, dokud nezpracujeme všechno těsto.
  • Mezi jednotlivými kuličkami necháváme aspoň 2 cm mezeru.
  • Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 12 až 15 minut.
  • Upečené kuličky vyjmeme z trouby a přendáme na chladící mřížku.
  • Po zhruba 15 minutách, kdy budou už dostatečně vychladlé, je obalíme v moučkovém cukru.
Staromódní ořechové koule slazené hnědým cukrem.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Tip:
Rumové kuličky s ořechy
Zkuste ochutnat tyhle nezapomenutelné koule plné lahodného rumu, po kterých se jen zapráší.
Co budete potřebovat:
100 g dětských piškot nebo vanilkových sušenek, 113 g nesoleného másla, 80 g moučkového cukru, 50 g rozinek, 3 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů, 2 lžíce holandského kakaa, 3 – 4 lžíce rumu, 1/2 hrnku kokosu na obalování.
Jak na to:
Oplatky/piškoty rozdrtíme, dáme do misky, přidáme mleté ořechy, nasekané rozinky, cukr, kakao, máslo a zalijeme rumem. Vypracujeme hladkou hmotu, ze které odebíráme lžičkou kousky těsta, tvarujeme do kuliček a každou kuličku poté obalíme v kokosu. Skládáme nejlépe do jednotlivých papírových košíčků, případně na tác s pečícím papírem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.