Tradiční varianta této pochoutky, ve které se chuť mletého masa skvěle snoubí s hráškem a kořením.
Ingredience
Rýžový základ
- 500 g rýže (Arborio nebo Carnaroli)
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1200 ml vody
- 30 g másla
- 1 g šafránu
- sůl
Ragú
- 150 g mletého vepřového nebo hovězího masa
- 80 g hrášku
- 200 ml rajčatového protlaku
- 1/2 cibule
- 50 g strouhaného parmazánu
- 50 ml červeného vína
- 25 g másla
- olivový olej
- sůl, pepř
Obalení a smažení
- 200 g hladké mouky
- 300 ml vody
- sůl
- strouhanka
- slunečnicový olej
Postup
- Rýži uvařte v 1,2 litru vroucí osolené vody tak, aby se voda zcela vsákla. V hrnci tímto způsobem zůstane všechen škrob a získáte suchou a kompaktní rýži.
- Vařte asi 15 minut, poté rozpusťte šafrán v troše horké vody a přidejte ho k uvařené rýži.
- Následně přidejte také nakrájené máslo a strouhaný parmazán.
- Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo.
- Rýžovou směs nasypte a vyrovnejte na široký nízký plech a přikryjte ji potravinářskou fólií.
- Rýži nechte několik hodin odpočívat při pokojové teplotě.
- V mezidobě si připravte masovou náplň. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli.
- Nakrájenou cibuli poduste na pánvi v malém množství oleje a másla.
- Přidejte mleté maso a na prudkém ohni ho orestujte.
- Přilijte víno a nechte ho odpařit.
- Následně přidejte rajčatový protlak, podle chuti osolte a opepřete a přikryté pokličkou vařte alespoň 20 minut.
- V polovině doby vaření přidejte hrášek, v případě potřeby můžete přidat trochu horké vody.
- Jakmile rýže zcela vychladne, můžete vytvarovat arancini.
- Pro usnadnění mějte poblíž misku s vodou, abyste si mohli navlhčit ruce.
- Lžící si dejte do dlaně hromádku rýže, uprostřed vytvořte důlek a nalijte do něj lžičku ragú.
- Na závěr přidejte lžičku strouhaného parmazánu, uzavřete další rýží a vytvarujte do tvaru koule nebo válce.
- Takto zpracujte veškerou rýži a ragú.
- Poté nasypte do mísy prosátou mouku, přidejte špetku soli a vodu.
- Důkladně promíchejte metličkou, aby se netvořily hrudky.
- Pak arancini ponořte jeden po druhém do této směsi, dbejte na to, aby byly zcela pokryté.
- Následně je obalte ve strouhance.
- Ve vyšší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a arancini dozlatova osmažte.
Lahodné ragú se dá připravit v mnoha masových i bezmasých variantách. Načepejte inspiraci z našich receptů na ragú.