Klasické svatební koláčky

Klasické svatební koláčky
Příprava: 80 minut Vaření: 135 minut Počet porcí: 60

Když už jsme se pustili do ukázky svatebního cukroví, rozhodně nemůžeme vynechat pochoutku, která snad nechybí na žádné svatbě. Tyto koláčky se totiž využívají zejména jako výslužka, protože jsou zkrátka chutné, jemné a naprosto dokonalé.

INGREDIENCE:

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 200 g krystalového cukru
  • 500 ml mléka
  • 300 g nesoleného másla
  • 1 a ¾ kostky droždí
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 6 lžiček vlažného mléka na kvásek
  • 7 žloutků
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 celé vejce
  • 1 polévková lžíce soli
  • citrónová kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů

Na tvarohovou náplň (na 30 ks koláčků):

  • 3 kostky tvarohu
  • 5 lžic krystalového cukru
  • 3 žloutky
  • 1/2 lžíce bramborového škrobu
  • 70 g loupaných a půlených mandlí na ozdobení (nebo můžeme ozdobit trochou marmelády)

Na povidlovou náplň (na 15 ks koláčů + povidla na zdobení tvarohových koláčků):

  • 750 g domácích povidel
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • rum podle chuti

Na makovou náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 400 ml mléka
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce domácích povidel
  • rum podle chuti
  • 70 g loupaných a půlených mandlí na ozdobení (můžeme použít i třešeň)

Na drobenku:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g změklého másla

Postup:

  • Do malé misky rozdrobíme droždí pokojové teploty, přidáme cukr a mléko. Přikryjeme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  • Prosejeme mouku do velké mísy, přidáme sůl, jeden žloutek a citrónovou kůru. Ohřejeme si mléko tak, aby bylo vlažné a vlijeme ho do směsi.
  • Krystalový cukr (200 g), vanilkový cukr, 5 žloutků vyšleháme spolu s 250 g másla. Vyšlehanou směs přidáme k mouce i s vzešlým kváskem.
  • Vypracujeme hladké těsto, které buď zpracováváme 20 minut ručně, nebo ho dáme do nádoby kuchyňského robota, pokud ho máme, aby všechny suroviny zpracoval on.
  • Během toho můžeme poprašovat hladkou moukou, aby se těsto nelepilo. Necháme na teplém místě kynout asi 2 hodiny.
  • Na desce si rozdělíme hotové těsto na stejně velké kousky, vypracováváme kuličky, do kterých vytvarujeme jamku a naplníme jej vybranou náplní, které si mezitím co těsto kynulo připravíme.
  • Mák povaříme s mlékem na hustší kaši, poté přidáme všechny ostatní ingredience a důkladně zamícháme.
  • Na tvarohovou i povidlovou náplň stačí pečlivě smíchat jednotlivé suroviny a plnit na koláčky.
  • Suroviny na drobenku vypracujeme prsty, aby se vše spojilo a utvořilo malé drobečky, kterými zdobíme koláčky.
  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů Celsia a připravíme plechy na pečení, které vyložíme pečícím papírem.
  • Nakonec smícháme 2 žloutky s mlékem a potíráme jimi koláčky poskládané na plechy.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů Celsia asi 12 minut. Zbývajících 50 g másla rozpustíme a jakmile vytáhneme hotový plech, potřeme upečené koláčky máslem pro ještě lepší chuť.
Tradiční koláčky s různými náplněmi vhodné jako svatební cukroví.
Zdroj: https://www.korunnycukor.sk/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.