Jak lépe se dá oslavit nějaký svátek či slavnostní událost než dobrým jídlem? Tohle pečivo má svou charakteristickou chuť i konzistenci a rozhodně stojí za to. Ostatně k tomuto svátku se pojí i recepty na pečenou husu, která nesmí na jídelníčku chybět.
Ingredience:
- 200 ml plnotučného mléka
- 1 sáček instantního droždí
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 35 g krystalového cukru
- 3 g jemné mořské soli
- 3 vejce
- 100 g změklého másla
Na dohotovení:
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 vaječné žloutky
- 100 g hrubého cukru
Postup:
- Mléko zahřejeme, přidáme cukr, sušené droždí, trochu mouky a necháme vzejít kvásek.
- Do misky prosejeme obě mouky, sůl, přihodíme vejce, změklé máslo, a nakonec hotový kvásek. Uhněteme těsto, které bude měkké a lepkavé, což je správná konzistence.
- Z hotového těsta utvoříme kuličku a vložíme ji do skleněné misky vymazané olejem. Necháme kynout, dokud není těsto dvojnásobné.
- Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a připravíme si plechy na pečení.
- Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm a vykrájíme z něj stejně velké čtverce o velikosti cca 12×12 cm. Mělo by jich být 16 z celého plátu.
- Zatočíme/srolujeme a vytvarujeme jako rohlík. Všechny naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem.
- Posypeme hrubým cukrem a vložíme do předehřáté trouby. Necháme péct asi 15 – 20 minut. Když se budou péct moc rychle, snížíme teplotu na 180°C.
- Hotové rohlíčky odložíme na mřížku a necháme vychladnout. Perfektně chutnají s máslem a dobrou marmeládou.