Pokud máte rádi klasické české řízky, pak tohle je něco podobného, jen s tím rozdílem, že tady je navíc náplň, díky níž se maso doslova rozplývá na jazyku. Když už jsme u francouzské kuchyně, omrkněte rovněž recepty na pařížské dorty. Přece jen po masovém obědě se hodí sladká tečka.
Ingredience:
- 8 telecích řízků stejné velikosti)
- 450 g tvrdého sýra (ideálně švýcarský sýr Gruyère)
- 4 plátky pečené šunky
- 1 hrnek suché strouhanky
- 2 lžičky soli
- 3/4 lžičky mletého černého pepře
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 2 velká vejce
- 2 lžíce nesoleného čerstvého másla
- 2 lžíce extra pan čerstvého citronu a snítky čerstvé petrželky na ozdobu
Postup:
- Řízky důkladně naklepeme, aby byly co nejtenčí. Dobré je, když každý plátek vložíme mezi dva kusy potravinové folie nebo třeba plastové sáčky.
- Sýr nastrouháme, rozdělíme na 4 stejné díly a pustíme se do přípravy.
- Rozložíme si vedle sebe 4 naklepané kotlety a na každou kotletu dáme plátek šunky, na který přimáčkneme 1 díl nastrouhaného sýra.
- Vše pokládáme tak, aby zůstal volný cca 0,5 cm okraj kolem celého obvodu.
- Zaklopíme druhou kotletou, přimáčkneme a poté okraje naklepeme, aby se řízky spojily a vytvořená kapsa se uzavřela.
- V míse smícháme strouhanku, 1lžičku soli a 1/4 lžičky černého pepře. Do druhé mísy dáme mouku, 3/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře, opět promícháme.
- Nakonec si do třetí misky rozklepneme vejce, přidáme 1/4 lžičky soli a našleháme.
- Všechny 4 řízky, které jsme předtím naplnili, obalíme nejprve v mouce, poté ve vejích a nakonec pečlivě ve strouhance. Opatrně, ale důkladně je namačkáme, aby se strouhanka opravdu uchytila úplně všude.
- Takto obalené řízky rozložíme na mřížku, kterou umístíme nad pečící plech a dáme je na hodinu vychladit do lednice.
- Poté je vyjmeme a necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
- V pánvi rozehřejeme olej a máslo na středně vysokou teplotu. Vložíme obalené řízky a snížíme teplotu na nižší stupeň.
- Z každé strany opékáme 2 minuty, poté přendáme na talíř a můžeme podávat.
Tip: O tom, co je vlastně panko strouhanka, se můžete dočíst v našem článku s recepty na žampiony.