Recept převzatý z ukrajinské kulinářské kultury. Těsto je hutnější a hustější, než tomu bývá u námi známých tvarohových lívanců. Do sirníků je radost se zakousnout, zejména když jsou podávané teplé se zakysanou smetanou, cukrem a javorovým sirupem.
Co budeme potřebovat
- 500 g tvrdého tvarohu
- 2 vejce
- 125 g + 75 g hladké mouky (odděleně)
- 25 g cukru
- ½ lžičky soli
- Rozinky (nepovinný)
- 6-8 polívkových lžic oleje na smažení
Postup
- Do velké mísy nadrobíme tvrdý tvaroh na malé kousky
- Přidáme 2 vejce a smícháme
- Přimícháme 125 g mouky, cukr a sůl
- Pokud v receptu používáte rozinky, tak je přidejte
- Vše do hladka promícháme
- Těsto musí být hustější, ne jako klasické palačinkové těsto
- Z těsta tvarujeme malé placičky, které obalíme ve zbylé mouce (75 g)
- Ve velké pánvi rozehřejeme 4 lžíce oleje
- Syrníky na pánvičku opatrně vkládáme
- Pečeme z každé strany 4 -5 minut, dokud nejsou zlatavé
Na talíři ozdobíme moučkovým cukrem, pokapeme javorovým sirupem, medem a šlehačkou. Nebo vyzkoušejte sirníky na tradiční ruský způsob – se zakysanou smetanou a oblíbeným lesním ovocem.