To, jakými barvami bude váš chlebíček zářit, ovlivníte množstvím a druhem kandovaného ovoce. Oblíbená je především kombinace červené, žluté a zelené.
Ingredience:
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 4 vejce
- 1 šálek másla
- 2 a 1/2 šálku vody
- 1 a 1/4 šálku cukru
- 1/2 šálku tvarohu
- 1 šálek sušených meruněk
- 2 šálky kandovaného ovoce
- 1 šálek vlašských ořechů
- 1 šálek rozinek
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 160°C a vymažte a vysypejte formu na biskupský chlebíček.
- Rozinky a sušené meruňky s vodou a čtvrt šálkem cukru povařte za občasného míchání přibližně 30 minut na pánvi.
- Nechte vychladnout.
- V mezidobě smíchejte rozpuštěné máslo s tvarohem, vanilkovým extraktem a zbývajícím cukrem.
- Přidejte k jejich směsi vejce a důkladně promíchejte.
- Následně přidejte i vychladlou směs rozinek a meruněk.
- Opět promíchejte a po částech vmíchejte též mouku a prášek do pečiva.
- Na závěr přidejte kandované ovoce a ořechy.
- Promíchejte a těsto následně vložte do připravené formy.
- Pečte přibližně po dobu 55 minut.
Podobná biskupskému chlebíčku je i slavná německá štola. Upečte si ji společně s námi nejen o Vánocích!