Budete potřebovat:
Těsto:
- 300 gramů hladké mouky
- 60 gramů cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 25 gramů droždí
- 150 mililitrů vlažného mléka
- 1 vejce
- 80 gramů másla
- špetka soli
- meruňky
Drobenka:
- 20 gramů hrubé mouky
- 20 gramů másla
- 20 gramů cukru krupice
Postup přípravy:
- Mouku prosejte, vytvořte důlek a do něj rozdrobte droždí.
- Zasypte lžičkou cukru a zalijte menším množstvím vlažného mléka.
- Nechte vzejít kvásek.
- Do hotového kvásku přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, máslo, mléko a sůl.
- Vypracujte v hnětači hladké a vláčné těsto, které nechte 45 minut kynout na teplém místě.
- Jakmile těsto vykynulo, rozválejte ho na plát asi 1 centimetr vysoký.
- Vložte těsto na předem připravený plech.
- Na těsto rozložte kousky meruněk a zasypte drobenkou.
- Meruňkový koláč vložte do trouby a pečte na 180 stupňů asi 30 minut.