Klasicky pečená krůta

Klasicky pečená krůta

Mnoho lidí se děsí představy, že by měli péct tak obrovského ptáka, ale věřte, že když se na to jde systematicky, je to hračka a výsledek potěší všechny chuťové buňky.

Jasné je, že na takové množství masa bude potřeba větší počet strávníků, což je důvod, proč se krůta nebo také krocan, připravuje zejména na den díkůvzdání.

To ovšem neznamená, že si jí nemůžete připravit kdykoliv v průběhu roku. My se společně podíváme na jednoduchou, ale klasickou přípravu krůty, jejíž výsledná dokonalá chuť závisí zejména na kvalitním másle a správném ochucení. Mrkněte také, jak se dá připravit krůta na několik způsobů ve sváteční čas.

Ingredience:

  • 7 – 10 kg vážící krůta (měla by být čerstvá, nebo aspoň zcela rozmražená)
  • 1 změklé čerstvé máslo
  • 2 kávové lžičky citronové kůry
  • 1 polévková lžíce čerstvých listů tymiánu
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 1 velká cibule (žlutá nebo červená)
  • 8 stroužků česneku
  • 1/2 svazku čerstvé petrželky

Postup:

  • Vyndejte krůtu a nechte jí 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě.
  • Mezitím si připravte rošt v troubě do nejnižší polohy a předehřejte troubu na 250°C.
  • Jakmile má krůta pokojovou teplotu, odstraníme jí krk, zbavíme ji drobů a vyškubeme zbytky peří, které vypadají jako malé špendlíky.
  • Vezměte papírové kuchyňské utěrky a s jejich pomocí krůtu důkladně osušte na povrchu i uvnitř.
  • Umístěte krůtu na pekáč s mřížkou a křídla zasuňte pod ní.
  • Vnitřní prostor krůty osolte a opepřete.
  • Do misky dejte změklé máslo, citronovou kůru, tymián, nasekaný rozmarýn a důkladně promíchejte.
  • Opatrně zasuňte prsty pod kůži na prsou a jemně ji nadzdvihnete, ale jen kousek, aby se oddělila od masa.
  • Vezměte připravené máslo s bylinkami a rozetřete část pod kůži. Zbytek použijte na vrchní část krůty, tedy kůži ze všech stran vyjma spodní, dokud vám vystačí máslo.
  • Cibuli oloupejte a rozkrojte na čtvrtiny. Česnek oloupejte a spolu s cibulí a nasekanou petrželí vložte do krůty.
  • Pomocí kuchyňského provázku svažte krůtě nohy.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 175 – 180°C zhruba 2 3/4 hodiny až 3,5 hodiny.
  • Během pečení je dobré zakrýt horní část alobalem, případně pečicím papírem, aby se krůta nepřipalovala.
  • Jakmile je krůta hotová, nechte ji ještě cca 45 minut odpočívat.
  • Teprve poté jí naservírujte s tím, co máte rádi, ať už jsou to vařené či pečené brambůrky, kaše nebo třeba jen dušená zelenina.
Jednoduchá pečeně s tymiánem a citronovou šťávou.
Zdroj: https://www.cookingclassy.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.