Toto oblíbené maďarské jídlo patří k vůbec nejznámějším pochoutkám, které si člověk s chutí připraví. Základním kamenem takového pokrmu je pomalé dušení a kvalitní maso. Pokud chcete zkusit i jiné podobné dobroty, omrkněte recepty na guláše z hub.
Ingredience:
- 1 polévkovou lžíci sádla
- 2 plátky na kostičky nakrájené slaniny
- 1 velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
- 1 zelená paprika zbavená semínek a nakrájená nadrobno
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 velké rajče nakrájené nadrobno
- 1 kg kvalitního hovězího masa nakrájené na 2 cm kousky
- 4 polévkové lžíce kvalitní mleté sladké maďarské papriky
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 -1/2 lžičky hrubě drceného kmínu
- 1 bobkový list
- Voda podle potřeby
Postup:
- V hrnci rozpustíme sádlo a opečeme na něm slaninu. Přidáme cibuli a vaříme na středně vysokém ohni dozlatova.
- Vhodíme zelenou papriku a česnek a vaříme další dvě minuty.
- Přihodíme nakrájené hovězí maso a zhruba minutu vaříme, dokud nezmizí tak 70 % růžových částí masa.
- Vmícháme papriku a stáhneme z plotny. Přidáme zbývající přísady a zalijeme takovým množstvím vody, aby hladina dosahovala zhruba do poloviny dušené směsi.
- Vrátíme zpět na plotnu a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí, snížíme teplotu na střední stupeň a vaříme 90 – 100 minut.
- Pokud není guláš dostatečně hustý, dusíme odkryté ještě pár minut, aby se odpařila část tekutiny. Podle chuti dosolíme.
- Jako příloha se hodí tarhoňa, noky, vařené brambory, nebo také široké vaječné nudle.
Tip: Kdo chce, může ještě na talíři ozdobit kopečkem zakysané smetany.