Klasický perkelt

Klasický perkelt

Toto oblíbené maďarské jídlo patří k vůbec nejznámějším pochoutkám, které si člověk s chutí připraví. Základním kamenem takového pokrmu je pomalé dušení a kvalitní maso. Pokud chcete zkusit i jiné podobné dobroty, omrkněte recepty na guláše z hub.

Ingredience:

  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • 2 plátky na kostičky nakrájené slaniny
  • 1 velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 1 zelená paprika zbavená semínek a nakrájená nadrobno
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 velké rajče nakrájené nadrobno
  • 1 kg kvalitního hovězího masa nakrájené na 2 cm kousky
  • 4 polévkové lžíce kvalitní mleté sladké maďarské papriky
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/4  -1/2 lžičky hrubě drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • Voda podle potřeby

Postup:

  • V hrnci rozpustíme sádlo a opečeme na něm slaninu. Přidáme cibuli a vaříme na středně vysokém ohni dozlatova.
  • Vhodíme zelenou papriku a česnek a vaříme další dvě minuty.
  • Přihodíme nakrájené hovězí maso a zhruba minutu vaříme, dokud nezmizí tak 70 % růžových částí masa.
  • Vmícháme papriku a stáhneme z plotny. Přidáme zbývající přísady a zalijeme takovým množstvím vody, aby hladina dosahovala zhruba do poloviny dušené směsi.
  • Vrátíme zpět na plotnu a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí, snížíme teplotu na střední stupeň a vaříme 90 – 100 minut.
  • Pokud není guláš dostatečně hustý, dusíme odkryté ještě pár minut, aby se odpařila část tekutiny. Podle chuti dosolíme.
  • Jako příloha se hodí tarhoňa, noky, vařené brambory, nebo také široké vaječné nudle.

Tip: Kdo chce, může ještě na talíři ozdobit kopečkem zakysané smetany.

Maďarský guláš z hovězího a cibulového masa.
Zdroj: https://www.daringgourmet.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.