Pod tímto názvem si možná někteří z vás představí nějakou gurmánskou lahůdku francouzské kuchyně, kde jsou žáby běžnou součástí jídelníčku.
Ovšem v tomto případě jde o vynikající a naprosto jednoduché cukroví, které si můžete připravit na několik způsobů ke kávě či čaji. Ostatně k odpolední kávičce zkuste také recepty na ořechový dort.
Ingredience:
Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 100 g hnědého cukru
- Špetka soli
- 2 vejce (velikost M)
- 250 g másla
Na náplň:
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 80 g sušených meruněk
- 1 polévková lžíce hnědého cukru
- 100 g smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce likéru Amaretto
- 1 žloutek
- 1 polévková lžíce mléka
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku, hnědý cukr, sůl a vejce. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vypracujeme hladké těsto.
- Zabalíme do fólie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.
- Na náplň rozdrtíme v mixéru vlašské ořechy a meruňky. Vmícháme hnědý cukr, smetanu a Amaretto.
- Takto připravenou náplň přiklopíme a dáme na 1 – 2 hodiny vychladit do lednice.
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.
- Těsto rozválíme na placku o tloušťce 3 – 4 mm a vykrajujeme kolečka o průměru cca 7 cm.
- Smícháme žloutek s mlékem a tím potřeme kolečka.
- Do středu každého kolečka dáme 1 vrchovatou lžičku náplně.
- Kolečko přeložíme a okraje k sobě přitlačíme pomocí vidličky.
- Kapsičky položíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 15-20 minut.
- Vyjmeme z trouby a přendáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
- Ořechovo-meruňkové kapsičky po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem.
