Klasický Tarte tatin

Klasický Tarte tatin

Tento oblíbený francouzský koláč, kterému se také říká obrácený, je vynikající pochoutka, co se rozplyne na jazyku. Má unikátní strukturu, charakteristickou chuť a hodí se pro jakoukoliv příležitost.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 polévková lžíce cukru krystal
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 vychlazeného čerstvého nesoleného másla nakrájeného na kostky
  • 1 velký žloutek
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

Na ovocný základ:

  • 6 středně velkých sladkých jablek
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/3 hrnku čerstvého nesoleného másla
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička fleur de sel (Solného květu)

Postup:

  • Nejdříve začneme přípravou těsta, aby mohlo před zpracováním odpočívat.
  • Ve velké míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme nakrájené máslo a rukama promneme, dokud nezískáme drobivou texturu.
  • V malé misce rozšleháme vidličkou žloutek s citronovou šťávou a přidáme k ostatním surovinám.
  • Hněteme, dokud nezískáme hladké těsto, ze kterého vytvarujeme kouli. Pokud se nám bude zdát příliš suché, můžeme přidat 1 polévkovou lžíci vody.
  • Zabalíme do plastové fólie a uložíme do chladničky, dokud nebudeme těsto potřebovat (minimálně na 30 minut, maximálně na 24 hodin).
  • Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do mísy a zakápneme 2 lžícemi citronové šťávy, aby nezhnědla. Čtvrtky jablek promícháme, aby se šťáva dostala všude.
  • V litinové pánvi (nebo jakékoliv jiné, kterou je možné vložit do trouby na 220°C) rozpustíme na středním ohni máslo s cukrem a dřeň z vanilkového lusku, který stačí přepůlit a vnitřek seškrábnout nožem.
  • Za stálého míchání vaříme asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí a tekutina se nezačne vařit. Přidáme čtvrtky jablek, promícháme, aby se obalily, a stáhneme plamen na minimum.
  • Zakryjeme kusem alobalu, aby pára zůstala uvnitř (můžeme použít i pokličku) a vaříme 20 minut, dokud jablka nezměknou (ale ne kašovitá). Během vaření občas promícháme, aby byla jablka stále přelitá tekutinou.
  • Děrovanou lžící přesuneme čtvrtky jablek na chladicí mřížku a rovnoměrně posypeme solným květem (fleur de sel). Zvýšíme teplotu a zbylou tekutinu vaříme tak dlouho, až se z ní vytvoří zlatavý karamel. Odstavíme z plotny a předehřejeme si troubu na 220 stupňů.
  • Těsto vyndáme z lednice, položíme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme to kruhu o velikosti 30 cm.
  • Vychladlé čtvrtky jablek naskládáme zpět do pánve na karamel vnější stranou dolů. Zakryjeme vyváleným těstem a okraje opatrně „zastrkáme“ za ovoce po celém obvodu pánve.
  • Nožem nebo vidličkou uděláme do povrchu těsta několik dírek, aby mohla během pečení odcházet pára. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut na 220°C.
  • Poté stáhneme teplotu na 190 stupňů a necháme péct dalších 20 minut dozlatova. Hotový koláč necháme 5 minut odpočinout a hned pak otočíme dnem vzhůru na servírovací talíř. Nesmíme čekat déle, aby karamel nezatuhl a jablka nezůstala přilepená na dně pánve.
  • Ještě teplé podáváme s kopečkem crème fraiche nebo šlehačky. Kdo chce, může nechat tarte tatin nejdříve vychladnout a pak servírovat s vanilkovou zmrzlinou.

Tip: Jestli fandíte sladkým dobrotám s ovocem, omrkněte recepty na drobenkové koláče.

Francouzský obrácený koláč z karamelizovaných jablek s křupavou máslovou kůrkou.
Zdroj: https://www.pardonyourfrench.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.