Křehký, jemný, tak akorát křupavý a přitom dokonale lehký. Přesně takový má být tento oblíbený anglický pokrm. No a pokud vás přece jen přepadne chuť i na něco sladkého, omrkněte recepty na buchtu s pudinkem.
Ingredience:
- 3 velká vejce
- 150 g hladké mouky
- 175 g plnotučného mléka
- 2 g mořské soli
- 25 g vody
- 100 ml rostlinného oleje (nebo třeba sádla či jiného tuku)
Postup:
- Ve střední míse smícháme vejce, mouku, mléko, vodu, sůl a šleháme, až vznikne hladké těsto.
- Hotové těsto necháme 30 minut odpočinout při pokojové teplotě, poté přendáme těsto do vzduchotěsné nádoby a necháme v lednici přes noc.
- Pokud chceme dosáhnout ještě lepších výsledků, necháme ho v chladničce klidně i dva dny, maximálně však tři. Pak už těsto zpracujeme.
- Předehřejeme si troubu na 230 stupňů a vyjmeme těsto z lednice a připravíme si formu na muffiny (nebo jinou formu, kterou máme zrovna po ruce).
- Formu potřeme olejem a dáme na cca 10 minut nahřát do trouby. Nahřátou formu přendáme na plech a rozdělíme do každé jamky část těsta, aby byly naplněné zhruba do 1/2 až 3/4.
- Ihned vrátíme formu zpět do trouby a pečeme tak dlouho, dokud nebude mít pudink zhruba čtyřnásobný objem.
- Povrch musí mít tmavě hnědou, na dotek křupavý a při poklepání by měl být slyšet dutý zvuk.
- Menší pudinky se pečou tak 15 minut, u těch větších bude potřeba asi 25 minut.
- Upečené vyjmeme z trouby a ihned podáváme.
Tip: Pokud je všechny nesníme, necháme je vychladnout, přendáme do mrazícího sáčku a uložíme do mrazáku. Tam vydrží maximálně 3 měsíce. Před opětovnou konzumací je necháme rozmrazit a rozpečeme na pár minut v troubě.