Pokud dáváte stejně jako některé postavy z filmu Slavnosti sněženek přednost kanci se šípkovou před kancem se zelím, tento recept je přesně pro vás.
Ingredience:
- 700 g kančí kýty
- 1 cibule
- 75 g celeru
- 1 mrkev
- 10 g sušených hříbků
- 2 PL hladké mouky
- 1,5 PL rajčatového pyré
- 1 PL kukuřičného škrobu
- 3 PL šlehačky nebo smetany
- 2 PL šípkové marmelády
- 250 ml červeného vína
- 600 ml vývaru
- bobkový list
- jalovec
- tymián
- nové koření
- olej
- sůl, pepř
Postup:
- Omyté maso nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a poprašte moukou.
- Do malé misky s horkou vodou vložte na 10 minut sušené houby.
- Cibuli, celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Kuličky jalovce a pepře rozemelte v třecí misce.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Na pánvi či v hrnci s olejem plátky masa zlehka orestujte.
- Hříbky vyjměte z vody, nakrájejte je, ale vodu nevylévejte.
- Maso z pánve vyjměte a do zbytku oleje dejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
- Když zelenina začne hnědnout, přidejte rajčatové pyré, jalovec a pepř. Restujte 1-2 minuty.
- Přilijte červené víno a následně nechte zredukovat jeho množství na polovinu.
- Přidejte kančí maso, vývar, vodu z namočených hříbků, hříbky, bylinky a veškeré koření.
- Promíchejte a vložte na 15 minut péct do předehřáté trouby.
- Následně snižte teplotu v troubě na 140°C, pánev či hrnec přiklopte a pečte ještě asi hodinu a čtvrt.
- Během pečení maso obraťte.
- Když je maso hotové, zabalte ho do alobalu.
- Vypečenou šťávu přeceďte přes sítko a použijte ji k tvorbě šípkové omáčky.
- Přeceděnou tekutinu přiveďte k varu a přidejte do ní kukuřičný škrob.
- Když omáčka začne houstnout, nařeďte ji trochou vody.
- Poté přidejte smetanu, šípkový džem, sůl a pepř.
- Důkladně promíchejte a omáčka je hotová.
Takto připravený pokrm servírujte s knedlíkem nebo bramborovou kaší.