Klasika v podobě kančího se šípkovou

Klasika v podobě kančího se šípkovou

Pokud dáváte stejně jako některé postavy z filmu Slavnosti sněženek přednost kanci se šípkovou před kancem se zelím, tento recept je přesně pro vás.

Ingredience:

  • 700 g kančí kýty
  • 1 cibule
  • 75 g celeru
  • 1 mrkev
  • 10 g sušených hříbků
  • 2 PL hladké mouky
  • 1,5 PL rajčatového pyré
  • 1 PL kukuřičného škrobu
  • 3 PL šlehačky nebo smetany
  • 2 PL šípkové marmelády
  • 250 ml červeného vína
  • 600 ml vývaru
  • bobkový list
  • jalovec
  • tymián
  • nové koření
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omyté maso nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a poprašte moukou.
  2. Do malé misky s horkou vodou vložte na 10 minut sušené houby.
  3. Cibuli, celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  4. Kuličky jalovce a pepře rozemelte v třecí misce.
  5. Předehřejte si troubu na 180°C.
  6. Na pánvi či v hrnci s olejem plátky masa zlehka orestujte.
  7. Hříbky vyjměte z vody, nakrájejte je, ale vodu nevylévejte.
  8. Maso z pánve vyjměte a do zbytku oleje dejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
  9. Když zelenina začne hnědnout, přidejte rajčatové pyré, jalovec a pepř. Restujte 1-2 minuty.
  10. Přilijte červené víno a následně nechte zredukovat jeho množství na polovinu.
  11. Přidejte kančí maso, vývar, vodu z namočených hříbků, hříbky, bylinky a veškeré koření.
  12. Promíchejte a vložte na 15 minut péct do předehřáté trouby.
  13. Následně snižte teplotu v troubě na 140°C, pánev či hrnec přiklopte a pečte ještě asi hodinu a čtvrt.
  14. Během pečení maso obraťte.
  15. Když je maso hotové, zabalte ho do alobalu.
  16. Vypečenou šťávu přeceďte přes sítko a použijte ji k tvorbě šípkové omáčky.
  17. Přeceděnou tekutinu přiveďte k varu a přidejte do ní kukuřičný škrob.
  18. Když omáčka začne houstnout, nařeďte ji trochou vody.
  19. Poté přidejte smetanu, šípkový džem, sůl a pepř.
  20. Důkladně promíchejte a omáčka je hotová.

Takto připravený pokrm servírujte s knedlíkem nebo bramborovou kaší.

Plátek kančího v šípkové omáčce
zdroj: coconutandvanilla.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.