Vyzkoušejte toto syté, lidové a chutné jídlo! Skvěle zahřeje a uspokojí i ten nejmlsnější jazýček.
Ingredience
Na klouzáky:
- 400 g brambor, syrových
- 400 g brambor, vařených
- 6 stroužků česneku
- 200 g mletých škvarků
- 200 g vepřového uzeného masa, vařeného a mletého
- mletý černý pepř a sůl dle chuti
- 2 vejce
- 400 g polohrubé mouky
Na zelí:
- 1 kg kysaného zelí
- 150 g slaniny
- 2 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 200 g zakysané smetany
- 400 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- voda (na rozředění)
- 1 lžíce cukru
Postup
- Škvarky a uzené uvařené maso umeleme.
- Přidáme vejce a pepř.
- Polovinu brambor uvaříme a poté je rozmačkáme na kaši.
- Do mísy k masu a škvarkům přidáme kaši a druhou polovinu brambor strouhaných na velkých okách.
- Dále přidáme sůl a mouku.
- Vše promícháme.
- Dáme do chladu na hodinu.
- Mezitím dáme do hrnce slaninu pokrájenou na 1 cm kostičky a cibuli nakrájenou na půl měsíce.
- Necháme pořádně škvařit, až začnou zůstávat ze slaniny škvarky, poté přidáme lisovaný česnek a cukr.
- Chvíli povaříme..
- Přídáme kysané zelí i s vodou z něj.
- Dusíme a mícháme, dokud se voda nevypaří.
- Mléko a smetanu smícháme s moukou a zalijeme směsí zelí.
- Vaříme alespoň 20 minut.
- Ze směsi, kterou jsme odložili do chladu, tvaruje koule o velikosti tenisového míčku.
- Potřeme pekáč olejem a do něj koule péct na půl hodiny při 200 °C.
- Poté přilijeme zelí a pečeme ještě další půl hodiny.
- Užijte si to!