Tuto dobrotu často vařily naše babičky a to z několika důvodů. Polévka je rychlá, lahodná a úžasně voní kmínem. Byla by škoda na tento skvělý recept zapomenout!
INGREDIENCE
- 1 malá cibule
- 2 lžičky drceného kmínu
- 4 malé brambory
- 1 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- 5 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru nebo vody
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- sůl
- snítka petrželky na ozdobu
POSTUP
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci se silným dnem zahřejte olej na středním plameni.
- Přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí.
- Přidejte kmín a míchejte asi 1 minutu, dokud se nerozvine kmínové aroma.
- Vsypte mouku a míchejte asi 1-2 minuty.
- Hrnec stáhněte z plotny a přidejte jednu odměrku kuřecího vývaru.
- Opatrně promíchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.
- Přidejte další naběračku vývaru, prošlehejte.
- Nyní můžete přidat zbytek tekutiny.
- Osolte, opepřete a dobře promíchejte.
- Hrnec vraťte na sporák a opatrně přidejte na kostičky nakrájené brambory.
- Zvyšte teplotu a přiveďte polévku k varu.
- Snižte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a nechte polévku dusit asi 15 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
- Čas od času promíchejte, protože mouka má tendenci klesat na dno hrnce, kde by se mohla začít připalovat.
- Nakonec hrnec odstavte ze sporáku, do polévky rozklepněte jedno celé vejce a zašlehejte ho.
- Polévku dále nevařte.
- Podle chuti osolte, promíchejte a podávejte.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty na polévky z červené čočky. Máme pro vás 5 neotřelých variant!