Kmínová polévka

Kmínová polévka
Příprava: 10 minut Vaření: 35 minut Počet porcí: 4

Tuto dobrotu často vařily naše babičky a to z několika důvodů. Polévka je rychlá, lahodná a úžasně voní kmínem. Byla by škoda na tento skvělý recept zapomenout!

INGREDIENCE

  • 1 malá cibule
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 4 malé brambory
  • 1 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 5 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru nebo vody
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • sůl
  • snítka petrželky na ozdobu

POSTUP

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • V hrnci se silným dnem zahřejte olej na středním plameni.
  • Přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí.
  • Přidejte kmín a míchejte asi 1 minutu, dokud se nerozvine kmínové aroma.
  • Vsypte mouku a míchejte asi 1-2 minuty.
  • Hrnec stáhněte z plotny a přidejte jednu odměrku kuřecího vývaru.
  • Opatrně promíchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.
  • Přidejte další naběračku vývaru, prošlehejte.
  • Nyní můžete přidat zbytek tekutiny.
  • Osolte, opepřete a dobře promíchejte.
  • Hrnec vraťte na sporák a opatrně přidejte na kostičky nakrájené brambory.
  • Zvyšte teplotu a přiveďte polévku k varu.
  • Snižte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a nechte polévku dusit asi 15 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
  • Čas od času promíchejte, protože mouka má tendenci klesat na dno hrnce, kde by se mohla začít připalovat.
  • Nakonec hrnec odstavte ze sporáku, do polévky rozklepněte jedno celé vejce a zašlehejte ho.
  • Polévku dále nevařte.
  • Podle chuti osolte, promíchejte a podávejte.
Polévka z kmínu na talíři, ozdobená čerstvou petrželkou.
www.cooklikeczechs.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na polévky z červené čočky. Máme pro vás 5 neotřelých variant!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.