Ze všech druhů masa si myslím, že játra jsou nejméně oblíbená na vaření, protože mají svojí typickou vůni. Jsou také docela krvavé a pokud nemáte rádi hodně soli a koření, bez nich mohou chutnat hořce anebo dokonce divně. Pokud ale vše uděláte správně, budete odměněni jedinečnými a dobře chutnajícími vepřovými játrovými knedlíčky. Můžete je potom podávat v této krémové polévce známé jako kaldoun a třeba to může být i překrm k nejlepším receptům na kuřecím gnocchi.
Co budeme potřebovat
- 500 – 700 g vepřových jater
- 1 cibule
- kousek másla
- 2 rohlíky
- 250 ml teplého mléka
- 1 vejce
- 250 g strouhanky
- trochu petržele
- trochu majoránky
- sůl
- pepř
- trochu muškátového oříšku
Postup
- Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na trošce másla.
- Osmaženou cibuli dejte stranou.
- Rohlíky nakrájejte na malé kostičky.
- Kostky chleba dejte do jiné mísy a pak je zalijte trochou mléka, dobře promíchejte, aby se všechny trochu nasákly, ale ne moc.
- Ostrým nožem nakrájejte játra na malinké kousky nebo je nasekejte v kuchyňském robotu.
- Nyní k nim přidejte osmaženou cibuli, kostky chleba, vejce, bylinky, sůl a pepř a dobře promíchejte.
- Dejte na 1 hodinu do lednice.
- Přiveďte k varu velký hrnec se slanou vodou a snižte teplotu na mírnou.
- Vytvarujte malé knedlíčky velikosti švestky a opatrně je vložte do vody.
- Když knedlíky začnou plavat nahoru, počkejte 10 minut, než se knedlíky ve vodě uvaří.