Knedlík nemusí být jen kynutý. Varianta bez droždí je jednodušší na přípravu a výsledek sice nebude tak nadýchaný, jako jste u klasického houskového knedlíku zvyklí, ale i tak si pochutnáte!
Ingredience
- 450 g polohrubé mouky
- 1 velké vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička sůl
- 260 ml vody
- starší chléb nakrájený na kostky, přibližně jedna hrst
Postup
- Zbytky chleba nakrájíme na kostičky a necháme usušit.
- Do mouky vklepneme vejce, přidáme prášek do pečiva, sůl a vodu.
- Vše utřeme a zapracujeme chlebové kostičky.
- Těsto by mělo být měkké, ale ne jako kynuté.
- Musí být pevnější a tvárné a držet pohromadě.
- Těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme delší válec.
- Pokud se vám těsto příliš lepí na ruce, namočte si dlaně vodou.
- Dáme vařit do hlubokého kastrolu vodu.
- Nádoba musí být dostatečně velká, knedlíky naberou na objemu.
- Když se voda začne vařit, vložíme do ní knedlík a vaříme 15 minut pod pokličkou na nízkém plameni.
- Po patnácti minutách knedlík ve vodě otočíme a vaříme dalších 15 minut.
- Knedlík vyjmeme a necháme okapat a přendáme na suché místo.
- Krájíme plátky pomocí provázku nebo pevné nitě.