Koblihy z podmáslí

Koblihy z podmáslí
Příprava: 20 minut Vaření: 15 minut Počet porcí: 15

Jakmile ochutnáte tyto donuty, budete v sedmém nebi. Jsou lehké jako peříčko a dokonale nadýchané. Právě podmáslí dodá tu charakteristickou a jedinečnou chuť i konzistenci.

Ingredience:

  • 90 ml vody
  • 150 ml podmáslí
  • 1 rozšlehané vejce (musí mít pokojovou teplotu)
  • 57 g rozpuštěného nesoleného másla
  • 454 g polohrubé nebo chlebové mouky
  • 57 g cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • 5 g sušeného droždí
  • olej na smažení (nejlepší je slunečnicový)

Na ozdobu:

  • cukr na obalování koblih
  • džem nebo čokoládová pomazánka na náplň (nemusí být)

Postup:

  • Do domácí pekárny dáme vodu, podmáslí, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo. Poté přidáme suché ingredience bez droždí. Důležité je, aby byla každá surovina přesně odvážena v množství, jaké je uvedeno.
  • V suchých ingrediencích uděláme malou prohlubeň a nasypeme do ní droždí. Pekárnu nastaví na program těsto a necháme pracovat.
  • Jakmile je těsto hotové, položíme ho na pomoučený val a lehce prohněteme. Rozdělíme polovinu, jednu necháme na vále, druhou zabalíme, aby neokorala, a dáme stranou.
  • Pomocí válečku vyválíme na plát o tloušťce asi 1 cm. Vykrajujte větším kulatým ostrým vykrajovátkem na cukroví a pak pomocí menšího vykrajovátka uděláme malé otvory uprostřed. Pokud děláme pravidelně, koupíme si tvořítko na přípravu právě tohoto moučníku.
  • Jednotlivé koblížky položíme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme plech do trouby a zapneme na pouhou 1 minutu, hlídáme čas, aby se trouba jen lehce zahřála, a poté hned vypneme.
  • Dáme vařit trochu vody a nalijeme do kastrůlku či menšího hrnečku, který je možné dát do trouby. Položíme na plech s donuty, aby vznikla pára, která zabrání utvoření nežádoucí slupky. Zbytek těsta zpracujeme stejným způsobem a opět uděláme trik s hrnkem vody.
  • Olej zahřejeme na 180°C. To je důležité, protože když bude málo zahřátý, nebudou se donuty smažit hned, v příliš rozpáleném zase rychle zhnědnou uprostřed a pak budou tuhé.
  • Koblihy opatrně vložíme do horkého oleje pomocí kleští a hned jak ze spodní strany zezlátnou, otočíme je. Hotové vyjmeme a položíme na talíř vyložený papírovými utěrkami. Jakmile všechny vychladnou, obalíme je v cukru.

Tip:  Pokud se je rozhodneme naplnit, zapíchneme do koblihy špejli nebo malý nůž, aby se vytvořila dírka, a poté naplníme džem nebo Nutellu do sáčku a vtlačíme malé množství do otvoru. 

Těchto otvorů můžeme udělat i více, s ohledem na to, že zde není tolik prostoru na náplň. Případně kdo chce, může donuty rozpůlit a jednoduše namazat a zaklopit.

Perfektní kvasnicové domácí koblížky.
Zdroj: https://www.christinascucina.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.