Všichni milujeme koblihy, ale ne každý fandí smaženým pokrmům. Tento recept nabízí skvělé donuty, které jsou nadýchané a chutnají úplně jinak, než když se smaží ve vrstvě oleje.
Ingredience:
Na koblihovou směs:
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 hrnek zakysané smetany
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku rozpuštěného neslaného másla
- 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkové extraktu
- 2 vejce
Na glazuru:
- 2 hrnky moučkového cukru
- 1/4 šálku mléka
Postup:
- Předehřejeme troubu na 220°C.
- Smícháme mouku, jedlou sodu, kypřící prášek do pečiva, skořici a muškátový oříšek ve středně velké míse.
- Do samostatné velké mísy přidáme zakysanou smetanu, hnědý cukr, máslo, rostlinný olej i vanilkový extrakt a dobře rozšleháme.
- Po jednom kousku přidáme vejce a důkladně promícháme.
- Nakonec přidáme moučnou směs a naposledy pečlivě promísíme.
- Těsto přendáme do velkého sáčku a pomocí nůžek odstřihneme konec, aby se utvořil otvor.
- Připravíme si formu na koblihy, kterou postříkáme kuchyňským sprejem a pomocí sáčku nastříkáme těsto do formy. Utvoříme kruhy kolem vystouplého středu.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 – 12 minut.
- Během pečení koblih si připravíme polevu. Do mísy dáme cukr a pomalu vmícháme mléko. Musíme míchat tak dlouho, dokud nebude glazura jemná a hladká.
- Jakmile se koblihy dopečou, namočíme jednu po druhé do glazury.
- Položíme na mřížku a necháme vychladnout, aby zatuhla poleva. Pak už jen stačí nabídnout ostatním.