Co budeme potřebovat
Na rybu
- 350 g lososa
- 50 g sójové omáčky
- 15 ml rýžového octa
- 5 ml sezamového oleje
- 10 g medu
- Lžička mletého zázvoru
- 3 jarní cibulky (nakrájené)
Na kokosovou rýži
- 500 ml vody
- 375 ml kokosového mléka
- 10 g třtinového cukru
- Špetka soli
- 370 g jasmínové rýže
- 45 g sypaného kokosu
Na náplň do misky
- ½ salátové okurky (nakrájená na kostičky)
- Mango (nakrájené na kostičky)
- Avokádo (nakrájené na plátky)
- 135 g makadamových ořechů (nasekaných)
- Lžíce sezamových semínek
- Edamame (vařený a lze ho nahradit hráškem nebo fazolkami)
- Malý tuřín (nakrájený na plátky)
Na omáčku
- 115 g majonézy
- Stroužek česneku
- Lžička citronové šťávy
- Špetka soli
- Lžíce sriracha omáčky
Postup
- V hrnci si smícháme vodu a kokosové mléko
- Přidáme cukr, sůl a směs přivedeme k varu
- Když se kokosové mléko začne vařit přidáme rýži a snížíme teplotu
- Hrnec přikryjeme a vaříme asi 15 minut
- Poté kokosovou rýži odstraníme z plotny a necháme jí alespoň 10 minut odstát
- Poté rýži promícháme a dáme stranou
- Na marinádu si připravíme sójovou omáčku se sezamovým olejem, medem, zázvorem a polovinou nakrájené jarní cibulky, promícháme
- Lososa omyjeme a usušíme
- Poté ho nakrájíme na malé kostičky
- Nakrájeného lososa přidáme do mísy s marinádou a promícháme, aby se kousky obalily
- Lososa dáme minimálně na 15 minut do lednice odležet a marinovat
- Mezitím si na omáčku smícháme všechny potřebné ingredience a dáme jí stranou
- Pro sestavení misky začínáme s kokosovou rýží a přidáváme zbylé ingredience
- Lžíci marinovaného lososa, tuřínu, okurky, manga, edamamu a avokáda
- Lososa a avokádu posypeme sezamovými semínky
- Zbytek poke bowl posypeme makadamovými ořechy a pokapeme jí připravenou omáčkou