Tyto bohaté, křehké a nadýchané kynuté rohlíčky s kokosem jsou příjemným doplňkem pro nedělní brunch nebo pro posezení s přáteli u kávy.
Co budeme potřebovat
Na rohlíčky
- 2 lžičky aktivního sušeného droždí
- 2 polévkové lžíce teplé vody
- 125 ml teplé husté smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru (plus 2 lžičky)
- vejce
- 300 g hladké mouky (rozdělené)
- špetka soli
- 60 g studeného másla (nakrájeného na kostky)
Na náplň
- 2 lžíce másla (změklého)
- 60 g moučkového cukru
- 60 g slazeného strouhaného kokosu
Na ozdobu
- vejce
- 2 lžíce mléka
- 60 g slazeného strouhaného kokosu
Postup
- V malé misce si rozpustíme droždí v teplé vodě.
- Vmícháme teplou smetanu, cukr, vejce a 60 g mouky.
- Do velké mísy dáme sůl a zbývající mouku.
- Do mouky nakrájíme máslo a promícháme, aby nám vznikla drobivá směs.
- Vmícháme směs droždí a propracováváme, dokud se nesmíchá a nezapracuje, ale nehněteme.
- Těsto zakryjeme a dáme do chladničky alespoň na 2 až 3 hodiny nebo přes noc.
- Na náplň smícháme máslo a moučkový cukr.
- Vmícháme kokos a dáme stranou.
- Těsto rozdělíme na polovinu.
- Obě části dáme na lehce pomoučenou pracovní plochu a každou část rozválíme na kruh.
- Potřeme vytvořenou náplní a každý kruh nakrájíme na osm trojúhelníčků.
- Jednotlivé trojúhelníky srolujeme od nejširšího konce a položíme je na vymazané plechy.
- Konce rohlíčků zahneme tvaru půlměsíce.
- Přikryjeme je a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 1 hodinu.
- Na polevu smícháme vejce a mléko.
- Polevou potřeme těsto a posypeme ho kokosem.
- Kokosové rohlíčky pečeme na 180 stupňů po dobu 13-18 minut, dokud nezezlátnou.
- Rohlíčky vyndáme z trouby a na mřížce je necháme vychladnout.
Plánujete se v neděli trochu prospat? Potom není nic lepšího než začít den s pořádným brunchem! Jak na něj a jaké pokrmy se k němu nejlépe hodí se dočtete v tomto článku s recepty na brunch! Musíte je vyzkoušet, jsou naprosto famózní!