Neuvěřitelně jednoduchý recept na rostlinný jogurt, na který téměř nic nepotřebujete. A přitom je výsledek naprosto fenomenální! Vyzkoušejte ho i vy.
Ingredience
- 400 ml plechovka plnotučného kokosového mléka
- 2 kapsle probiotik vhodných pro vegany (musí to být kapsle, ne pilulky, které se musí rozdrtit)
Volitelné doplňky:
- na doslazení javorový sirup, stévie, nebo agávový nektar
- vanilkový extrakt nebo prášek z vanilkového lusku
- ovoce nebo ovocný kompot
Postup
- Dobře protřepejte kokosové mléko.
- Poté otevřete a nalijte do čisté, sterilizované, suché skleněné nádoby nebo misky.
- Čisté sklenice můžete snadno sterilizovat tak, že je důkladně opláchnete vroucí vodou a necháte zcela vyschnout.
- Před přidáním přísad je nechte vychladnout zpět na pokojovou teplotu.
- Občas se oddělí kokosové mléko, takže po přidání do dózy míchám metličkou, aby bylo úplně hladké.
- Vyprázdněte své probiotické kapsle do kokosového mléka a promíchejte dřevěnou nebo plastovou lžičku, nikoli kovovou, protože kovová lžička může s probiotiky negativně reagovat.
- Míchejte, dokud nebude směs krémová a hladká.
- Směs zakryjte tenkou utěrkou a zajistěte gumičkou.
- Nechte jogurt aktivovat alespoň 24 hodin a až 48 hodin na teplém místě.
- Čím déle bude jogurt odpočívat, tím bude šťavnatější.
- V teplejších podmínkách je snadné vyrobit jogurt (pokud má váš dům teplotu 23 stupňů C a více).
- Ale v chladnějších podmínkách dejte jogurt do trouby se zapnutým světlem (nezapínejte troubu), kde by měl mít správné množství tepla, aby se aktivoval.
- Jakmile jogurt dosáhne správné chuti a hustoty podle vašich představ (nezapomeňte ochutnat vařečkou), bezpečně přikryjte víčkem a dejte do chladu.
- Ochlazením se jogurt ještě více zahustí, téměř do konzistence řeckého jogurtu (v závislosti na značce kokosového mléka, které jste použili)!
- Pro ještě hustší jogurt vyložte jemné síto dvěma vrstvami gázoviny a umístěte nad mixovací nádobu. Nalijte jogurt, poté volně přikryjte víkem nebo plastovou fólií a nechte přes noc nebo 12+ hodin odpočinout v lednici.
- Mělo by to trochu více zhoustnout.
- Jogurt podávejte jen tak nebo s ovocem či s ovocným kompotem.
- V tomto okamžiku můžete také přidat trochu sladidla nebo příchuti, jako je javorový sirup a / nebo vanilkový extrakt.
- Uchovávejte přikryté v lednici několik dní (až 7 dní).