Tento dezert je velmi rychlý a chuťově famózní. Pokud chcete využít borůvky i jinak, vsaďte na další chutné recepty z borůvek.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
- ¾ hrnku krupicového cukru
- 1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo semínek z vanilkového lusku – můžete použít i mandlovou příchuť
- ½ kávové lžičky citronové kůry
- ½ hrnku změklého másla
- 2 vejce
- švestky
Drobenka:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ hrnku cukru krupice
- ½ hrnku másla pokojové teploty
Postup přípravy:
- Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů.
- Mouku s práškem do pečiva prosejte do mísy.
- Přidejte k sypké směsi cukr, vanilkový či mandlový extrakt, čerstvou citronovou kůru, máslo a vejce.
- Všechny ingredience vymíchejte do hladkého a krémovitého těsta.
- Připravte si formu na koláč – vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
- Těsto do formy rovnoměrně vylijte.
- Omyté borůvky nasypte na těsto.
- Nakonec si připravte drobenku.
- Do misky dejte mouku, cukr a máslo pokojové teploty – vše smíchejte.
- Pokud nevznikají menší hrudky, přidejte máslo nebo přisypte mouku s cukrem – záleží na konzistenci.
- Hotovou drobenku nasypte koláč.
- Pečte asi 50 minut na 180 stupňů – dokud horní část lehce nezezlátne.