Tento ovocný koláč kombinuje lahodnou krustu z grahamových sušenek, smetanově vanilkovo-jogurtovou náplň a ovocnou ozdobou, ze které vzniká jednoduchý letní dezert slazený medem. Pro více inspirace se podívejte na naše recepty na moučníky s jogurtem.
Na těsto
- 250 g rozdrobených sušenek
- 90 g másla (rozpuštěného)
- 60 g medu
Na náplň
- 125 ml husté smetany
- 150 g plnotučného řeckého jogurtu
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu
- čerstvé ovoce
- med
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Ve střední misce smíchejte sušenky, máslo a med, dokud se dobře nespojí.
- Vtlačte směs na dno koláčové formy.
- Přendejte do trouby a pečte 12 až 14 minut nebo do zlatohněda.
- Před plněním nechte vychladnout.
- Do nádoby dejte smetanu a mixujte.
- Přidejte jogurt, med a vanilku a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Směs rovnoměrně rozprostřete na krustu.
- Zakryjte a přendejte do mrazničky na alespoň 4 hodiny nebo až 3 dny.
- Chcete-li podávat, nechte koláč stát při pokojové teplotě po dobu 20 minut, aby mírně změkl.
- Po tom co koláč změkne, ozdobte ho ovocem a podávejte přelitý medem.