Koláč s rybízem a drobenkou

Koláč s rybízem a drobenkou

Milujete koláče s drobenkou? Když zvládnete svůj první kousek, už nebudete chtít měnit! Pokud vám i přesto zbylo dost rybízu, vyzkoušejte recepty na rybízové moučníky a marmelády.

Budete potřebovat:

Na koláčové těsto:

  • 1, 5 hrnku hladké mouky
  • ¾ hrnku másla
  • špetka soli
  • trošku velmi studené vody

Na drobenku:

  •  ½ šálku hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  •  ¾ šálku mouky 
  • 1/3 šálku změklého másla

Na náplň:

  • půl kila rybízu
  • půl šálku cukru
  • půl šálku mouky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • ¼ lžičky mleté skořice

Postup přípravy:

  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Nejprve budete připravovat koláčové těsto: smíchejte máslo, mouku a sůl. Prohněťte těsto, až z něj vznikne hmota podobná drobence. Velmi pomalu přilévejte ledovou vodu a vytvořte hladké těsto.
  • Dejte si pozor, aby nebylo těsto lepivé a příliš mokré. Stále musí mít tendenci být sypké. Nachystejte si formu na pečení a vyložte ji papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou. Těsto krátce vyválejte a položte do nádoby na pečení. Těsto propíchejte vidličkou.
  • Poté je přikryjte pečicím papírem a použijte fazole nebo jiné luštěniny k zatížení, aby vám těsto příliš nevyběhlo. Pečte čtvrt hodiny. 
  • Přichystejte si drobenku: všechny ingredience rukou dobře smíchejte, až vám vznikne drobivá směs. Nechejte si ji připravenou na pozdější posypání. 
  • Nachystejte si náplň: cukr, mouku a mletou skořici smíchejte. Přidejte lžičku citronové šťávy a znovu promíchejte. Nakonec vsypejte omytý a osušený rybíz a krátce promíchejte. 
  • Na vychladlý koláčový základ nasypejte rybízovou směs. 
  • Koláč vložte do trouby a pečte čtvrt hodiny. 
  • Vyjměte koláč z trouby a posypejte jej stejnoměrně drobenkou. 
  • Pečte dalších 15 minut. 
  • Vyjměte koláč z trouby a nechte vychladnout v pokojové teplotě. 
kulatý koláč sypaný černým rybízem a drobenkou
Zdroj foto: pinterest.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.