Koláč z čerstvých meruněk s mandlovou drobenkou

Koláč z čerstvých meruněk s mandlovou drobenkou

Letní káva bude mnohem lepší, když ji budete podávat s tímto luxusním koláčem, který si zamiluejte. Je krásně vláčný, doplněn o spoustu ovocné chuti ze zralých čerstvých meruněk a perfektní máslovou drobenku s mandlemi a kardamomem.

Ingredience:

Na drobenku:

  • 40 g nasekaných mandlí
  • 94 g hladké mouky
  • 62 g plus 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • ¼ lžičky kardamomu
  • špetka soli
  • 75 g rozpuštěného másla

Na koláč:

  • 10-12 zralých čerstvých meruněk
  • 203 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • ¼ lžičky kardamomového prášku
  • 232 g jogurtu
  • 190 g plus 2 lžíce krystalového cukru
  • 100 ml vybraného oleje bez výrazné chuti
  • 1 lžička citronové šťávy
  • kůra z jednoho malého citronu je volitelná, ale doporučená
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • půl lžičky mandlového extraktu (volitelně)
  • ¼ šálku vody

Postup       

  1. Smíchejte vše, co je potřeba na drobenku, lžičkou nebo rukou, dokud textura nebude drobivá.
  2. Vložte do lednice alespoň na 15 minut nebo do použití.
  3. Jemně omyjte a osušte meruňky.
  4. Rozřízněte je a vyndejte pecku.
  5. Odložte do lednice až do použití.
  6. Předehřejte troubu na 180 stupňů C po dobu nejméně 15 minut.
  7. 23 cm dortovou formu  vymažte olejem a vysypte moukou.
  8. Šlehejte cukr, vodu a jogurt, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  9. Přidejte olej, citronovou šťávu, vanilku, mandlový extrakt a dobře prošlehejte.
  10. Do jiné míse prosejte všechny suché přísady a rychle je promíchejte.
  11. Přidejte citronovou kůru.
  12. Nyní do vlhkých přísad pomalu přidejte suché přísady.
  13. Za pomocí stěrky nebo tyčovým mixérem šlehejte do hladka a bez hrudek.
  14. Těsto by mělo být ve srovnání s běžným těstem na koláč hustší.
  15. Na těsto navrstvěte meruňky v jedné vrstvě, aby pokryly vršek koláče.
  16. Dále přichází na řadu drobenka.
  17. Rozdrobte rukama a směsí rovnoměrně posypte meruňky.
  18. Nyní jemným tlakem drobky lehce přitlačte, aby se rovnoměrně rozetřely.
  19. Pečte v předehřáté troubě 60-70 minut, nebo dokud párátko vložené do koláče nevyjde čisté, s menšími drobky.
  20. Pokud vršek rychle hnědne, po 50 minutách na něj dejte alobal.
  21. Můžete začít kontrolovat, zda je hotovo po 55 minutách, vložením párátka do 2–3 oblastí koláče mimo střed.
  22. Nechte ve formě úplně vychladnout.
  23. Koláč volně přikryjte utěrkou, aby se při chladnutí na pokojovou teplotu nevysušil.
  24. Nyní uvolněte vnitřní obvod formy nožem na máslo a jemně formu otevřete.
  25. Dobrou chuť!
www.carveyourcraving.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.