Letní káva bude mnohem lepší, když ji budete podávat s tímto luxusním koláčem, který si zamiluejte. Je krásně vláčný, doplněn o spoustu ovocné chuti ze zralých čerstvých meruněk a perfektní máslovou drobenku s mandlemi a kardamomem.
Ingredience:
Na drobenku:
- 40 g nasekaných mandlí
- 94 g hladké mouky
- 62 g plus 1 polévková lžíce třtinového cukru
- ¼ lžičky kardamomu
- špetka soli
- 75 g rozpuštěného másla
Na koláč:
- 10-12 zralých čerstvých meruněk
- 203 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
- ¼ lžičky kardamomového prášku
- 232 g jogurtu
- 190 g plus 2 lžíce krystalového cukru
- 100 ml vybraného oleje bez výrazné chuti
- 1 lžička citronové šťávy
- kůra z jednoho malého citronu je volitelná, ale doporučená
- ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
- půl lžičky mandlového extraktu (volitelně)
- ¼ šálku vody
Postup
- Smíchejte vše, co je potřeba na drobenku, lžičkou nebo rukou, dokud textura nebude drobivá.
- Vložte do lednice alespoň na 15 minut nebo do použití.
- Jemně omyjte a osušte meruňky.
- Rozřízněte je a vyndejte pecku.
- Odložte do lednice až do použití.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů C po dobu nejméně 15 minut.
- 23 cm dortovou formu vymažte olejem a vysypte moukou.
- Šlehejte cukr, vodu a jogurt, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Přidejte olej, citronovou šťávu, vanilku, mandlový extrakt a dobře prošlehejte.
- Do jiné míse prosejte všechny suché přísady a rychle je promíchejte.
- Přidejte citronovou kůru.
- Nyní do vlhkých přísad pomalu přidejte suché přísady.
- Za pomocí stěrky nebo tyčovým mixérem šlehejte do hladka a bez hrudek.
- Těsto by mělo být ve srovnání s běžným těstem na koláč hustší.
- Na těsto navrstvěte meruňky v jedné vrstvě, aby pokryly vršek koláče.
- Dále přichází na řadu drobenka.
- Rozdrobte rukama a směsí rovnoměrně posypte meruňky.
- Nyní jemným tlakem drobky lehce přitlačte, aby se rovnoměrně rozetřely.
- Pečte v předehřáté troubě 60-70 minut, nebo dokud párátko vložené do koláče nevyjde čisté, s menšími drobky.
- Pokud vršek rychle hnědne, po 50 minutách na něj dejte alobal.
- Můžete začít kontrolovat, zda je hotovo po 55 minutách, vložením párátka do 2–3 oblastí koláče mimo střed.
- Nechte ve formě úplně vychladnout.
- Koláč volně přikryjte utěrkou, aby se při chladnutí na pokojovou teplotu nevysušil.
- Nyní uvolněte vnitřní obvod formy nožem na máslo a jemně formu otevřete.
- Dobrou chuť!