Upečená čerstvá červené řepa zabalená do křupavého listového těsta s krémovou sýrovou polevou? No, nezní to přímo božsky?
Co budeme potřebovat
Na řepu
- 250 g červené řepy (sirové)
- 3 snítky tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 40 g másla
- 2 lžíce hnědého cukru
- 60 ml balzamikového octa
- Plát listového těsta
- Hrst rukoly
Na ricottu
- 250 g ricotty (odkapané)
- 60 ml husté smetany na vaření
- 2 snítky tymiánu
- 20 g parmazánu (nastrouhaného)
- Kůra z ½ citronu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
- Pro přípravu ricotty vložíme všechny ingredience do kuchyňského robota
- Okořeníme solí a pepřem, podle vlastních preferencí a mixujeme dohladka
- Na řepu si pečící plech vyložíme alobalem
- Do jeho středu umístíme řepu s tymiánem, olejem a 2 lžícemi vody
- Řepu do alobalu zabalíme a vložíme do trouby
- Pečeme jí přibližně 30-40 minut, dokud nezměkne
- Mezitím si vyválíme listové těsto
- Z těsta vykrojíme kruh, který bude mít přibližně 25 cm v průměru
- Poté jí vyndáme z trouby a necháme dostatečně vychladnout
- Musí se zchladit do té míry, abychom mohli oloupat slupku
- Řepu přepůlíme
- Na pánvi, která je vhodná do trouby, si rozpustíme máslo a cukrem a octem
- Směs vaříme po dobu 1-2 minut, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne nám hustý sirup
- Do sirupu umístíme, řeznou stranou dolů, řepu
- Navrch umístíme listové těsto, okraje zasuneme a vložíme do trouby
- Těsto s řepou pečeme 20-25 minut, dokud není zlatavé
- Vyndáme z trouby a koláč necháme 5 minut odpočívat
- Poté ho překlopíme na servírovací misku nebo talíř
- Koláč podáváme teplý, přelitý našlehanou ricottou a rukolou