Už jste někdy ochutnali koláč z batátů? Krémové brambory se krásně hodí na náplň, která je obalená v drobivém křehkém těstě, to musíte prostě zkusit!
Co budeme potřebovat
- 500 g sladkých brambor
- 320 g listového těsta
- 125 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 150 ml plnotučného mléka
- 3 vejce
- strouhání muškátového oříšku
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička vanilkové pasty
Postup
- Naplňte velký hrnec vroucí vodou z konvice, položte na plotnu a zapněte na středně vysokou teplotu.
- Celé, neloupané batáty vařte 30 minut, dokud nebudou velmi měkké, když je propíchnete špičkou ostrého nože.
- Dobře sceďte a nechte 10 minut vychladnout, poté oloupejte.
- Troubu rozpálíme na 180 stupňů.
- Rozválíme těsto a vyložíme jím 23 cm velkou formu na dort.
- Vyložte pečicím papírem a naplňte fazolemi a pečte 20 minut.
- Odstraňte papír a fazole a pečte dalších 5 minut.
- Oloupané batáty vyklopte do velké mísy s máslem a rozmačkejte mačkadlem na brambory úplně do hladka.
- Přidejte cukr, mléko, vejce, koření a vanilku a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Batátovou náplň přidejte do krusty a uhlaďte stěrkou.
- Pečte 50–55 minut, dokud těsto a povrch koláče nezezlátne a střed neztuhne.
- Nechte zcela vychladnout ve formě.