Zaměřte pozornost na tento batátový koláč. Krémové brambory se krásně hodí na náplň, která je obalená v drobivém křehkém těstě.
Co budeme potřebovat
- 500 g sladkých brambor
- 320 g listového těsta
- 125 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 150 ml plnotučného mléka
- 3 vejce
- strouhání muškátového oříšku
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička vanilkové pasty
Postup
- Celé, neloupané batáty vařte 30 minut, dokud nebudou velmi měkké.
- Dobře sceďte a nechte 10 minut vychladnout, poté oloupejte.
- Troubu rozpálíme na 180 stupňů.
- Rozválíme křehké těsto a vyložíme jím 23 cm formu na dort.
- Vyložte ji pečicím papírem a naplňte fazolemi a pečte 20 minut.
- Odstraňte papír a fazole a pečte dalších 5 minut.
- Oloupané batáty vyklopte do velké mísy s máslem a rozmačkejte mačkadlem na brambory úplně do hladka.
- Přidejte cukr, mléko, vejce, koření a vanilku a šlehejte, dokud se vše nespojí a nebude hladké.
- Batátovou náplň vyklopte do formy a povrch uhlaďte stěrkou.
- Pečte 50–55 minut, dokud těsto a povrch koláče nezezlátnou a střed neztuhne.