Jemná smetanová náplň s chutí svěžího citrónu, která vás okouzlí.
Ingredience
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
- 1/2 šálku cukr krystal
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/4 šálku hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžíce mléka
- 3/4 šálku cukru krystal
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 čajové lžičky soli
- 3/4 šálku vody
- 2 žloutky, lehce rozšlehané
- 1 lžíce citronové kůry
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce másla
- 1/2 šálku těžké smetany, studené
Postup
- Ve středně velké misce pomocí elektrického ručního mixéru rozšlehejte máslo a cukr, dokud nebudou krémové a nadýchané.
- Přidejte vanilkový extrakt, mouku, sůl a mléko a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nerozmíchají.
- Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte tenké těsto.
- Pomocí kulatého vykrajovátka na krájení těsta vykrojte kruhy těsta.
- Každý kruh těsta přitlačte na dno a po stranách každé mini koláčové formy.
- Pomocí vidličky několikrát propíchněte dno těsta ve formičkách a nechte odpočívat po dobu 15-20 minut.
- Troubu předehřejte na 190°C.
- Každou formičku s těstem vyložte malým kouskem pečícího papíru, naplňte fazolemi nebo surovou rýží.
- Vyskládejte je na plech a pečte 7 až 8 minu.
- Po uplynuté době opatrně sejměte pečící papíry s rýží či fazolemi a vraťte formičky zpět do trouby a pečte dál, dokud okraje nejsou světle zlatohnědé.
- Před vyjmutím košíčků z formiček nechte těsto vychladnout.
- Mezitím připravte náplň.
- Přidejte cukr, kukuřičný škrob a sůl do středně velkého kastrolu a promíchejte.
- Přidejte vodu a za stálého míchání vařte na středním ohni, dokud se nerozpustí cukr.
- Pokračujte v míchání, když přidáváte žloutky, citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Směs přiveďte k varu, poté odstavte z ohně a vmíchejte máslo.
- Směs nechte ochladit na teplotu místnosti.
- Jakmile směs vychladne, vyšlehejte silnou smetanu elektrickým ručním mixérem, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Špachtlí jemně přimíchejte šlehačku do citronové směsi.
- Nakonec rovnoměrně rozdělte náplň do vyklepnutých košíčků.
- Pokud chcete, ozdobte vršek košíčků nastrouhanou citronovou kůrou.
- Před podáváním nechejte alespoň 6 hodin v chladničce.