Chcete si pochutnat? Tento koláč máte přichystaný za krátký čas. Provoňte svou kuchyň!
Budete potřebovat:
Na koláčové těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- špetka soli
- trošku velmi studené vody
Na broskvovou směs:
- 2 lžičky cukru
- ¼ lžičky mleté skořice
- 1 lžíce mouky
Na náplň:
- 4 šálky loupaných a nakrájených broskví
- 3 žloutky
- 2 lžíce mouky
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- čtvrt lžičky mleté skořice
- 1 šálek zakysané smetany
- 1 lžička vanilky
- 1 šálek cukru
Na drobenku:
- ½ šálku hnědého cukru
- ½ šálku mouky
- ½ lžičky skořice
- 4 lžíce másla
Postup přípravy:
- Nachystejte si koláčové těsto: smíchejte mouku, sůl a máslo. Spojte ingredience v drobenku. Následně pomalu přilévejte vodu, až získáte hladké těsto. To si na pomoučeném vále vyválejte. Formu na koláč vymažte máslem a vložte na ni těsto, které propíchnete vidličkou. Je dobré těsto před pečením zatížit – přikryjte jej pečicím papírem a jako zátěž použijte například velké fazole. Pečte čtvrt hodiny na 180°C.
- V míse rozšlehejte žloutky.
- Poté přidejte mouku, cukr, sůl, muškátový oříšek a mletou skořici. Šlehejte.
- Přidejte zakysanou smetanu a vanilku. Dobře promíchejte.
- Větší část broskví vložte na koláčové těsto. Menší část smíchejte se směsí na broskve: s moukou, cukrem a skořicí.
- Nachystejte s drobenku: smíchejte mouku, cukr, máslo a skořici v míse a vše dobře smíchejte.
- Pečte na 200 °C prvních 15 minut. Koláč vyjměte a nahoru vložte broskvovou směs.
- Pečte dalších 15 minut.
- Poté přidejte drobenku a pečte opět 15 minut.
- Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout v pokojové teplotě.