Koláše s broskvemi a smetanou

Koláše s broskvemi a smetanou

Chcete si pochutnat? Tento koláč máte přichystaný za krátký čas. Provoňte svou kuchyň!

Budete potřebovat:

Na koláčové těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • špetka soli
  •  trošku velmi studené vody

Na broskvovou směs:

  • 2 lžičky cukru
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce mouky

Na náplň:

  • 4 šálky loupaných a nakrájených broskví
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce mouky
  •  špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • čtvrt lžičky mleté skořice
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1 lžička vanilky
  • 1 šálek cukru

Na drobenku:

  • ½ šálku hnědého cukru
  • ½ šálku mouky
  • ½ lžičky skořice
  • 4 lžíce másla

Postup přípravy:

  • Nachystejte si koláčové těsto: smíchejte mouku, sůl a máslo. Spojte ingredience v drobenku. Následně pomalu přilévejte vodu, až získáte hladké těsto. To si na pomoučeném vále vyválejte. Formu na koláč vymažte máslem a vložte na ni těsto, které propíchnete vidličkou. Je dobré těsto před pečením zatížit – přikryjte jej pečicím papírem a jako zátěž použijte například velké fazole. Pečte čtvrt hodiny na 180°C.
  • V míse rozšlehejte žloutky.
  • Poté přidejte mouku, cukr, sůl, muškátový oříšek a mletou skořici. Šlehejte.
  • Přidejte zakysanou smetanu a vanilku. Dobře promíchejte.
  • Větší část broskví vložte na koláčové těsto. Menší část smíchejte se směsí na broskve: s moukou, cukrem a skořicí.
  • Nachystejte s drobenku: smíchejte mouku, cukr, máslo a skořici v míse a vše dobře smíchejte.
  • Pečte na 200 °C prvních 15 minut. Koláč vyjměte a nahoru vložte broskvovou směs.
  • Pečte dalších 15 minut.
  • Poté přidejte drobenku a pečte opět 15 minut.
  • Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout v pokojové teplotě.
koláč s broskvemi a se zakysanou smetanou
Zdroj foto: smittenkitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.