Nejlepší recepty na šampaňské života neboli kombuchu! Vyzkoušejte je

Už jste o něm slyšeli? O tomto úžasném zdravém a všestranném nápoji, který je známý už téměř 2 000 let?

Ano, či ne. Přesto musíte zkusit tyto recepty na kombuchu. Jsou opravdu fantastické. Recepty na tento nápoj jsou jednoduché, skvěle popsané a najdete u nich spoustu typů, jak docílit zdárného konce. Zároveň se dozvíte čím tento zdravý nápoj ochutit, aby byl ještě lepší než nejlepší!

Doufám, že jsem vás dostatečně navnadila a vy se ihned do její výroby pustíte!

Citronová a zázvorová kombucha
Do 750 ml kombuchy přidejte kůru a šťávu z 1 citronu a 1-2 lžičky strouhaného zázvoru a dobře promíchejte. Nalijte do lahve a uzavřete. Nechte dva až čtyři dny při pokojové teplotě, denně ochutnávejte, dokud nedosáhne požadované úrovně sycení a chuti. Přecedíme a vychladíme před podáváním.

Kombucha s lesním ovocem
Do 750 ml kombuchy přidejte hrst nakrájených jahod, borůvek nebo rozmačkaných malin a dobře promíchejte. Nalijte do lahve a uzavřete. Nechte dva až čtyři dny při pokojové teplotě, denně ochutnávejte, dokud nedosáhne požadované úrovně sycení a chuti. Přecedíme a vychladíme k podávání.

Mangová kombucha
Nakrájené mango rozdělte do lahví a poté nalijte do lahví s fermentovanou kombuchu. V každé láhvi ponechte asi 3 centimetry místa nad uzávěrem. Uzavřete lahve. Skladujte kombuchu v lahvích při pokojové teplotě mimo přímé sluneční světlo a počkejte 1 až 3 dny, než se kombucha nasytí.

Co je léčivá houba: kombucha

Kombucha je perlivý sladkokyselý nápoj vyrobený z čaje. Mnoho lidí říká, že pomáhá zmírnit nebo předcházet různým zdravotním problémům, od vypadávání vlasů po rakovinu a AIDS. Existuje jen málo vědeckých důkazů na podporu těchto tvrzení, ale některé složky nápoje pro nás mohou být dobré.

Kombucha existuje již téměř 2000 let. Nejprve se vařila v Číně a poté se rozšířila do Japonska a Ruska. V Evropě se stala populární na počátku 20. století. Prodeje jsou na vzestupu, protože jí předchází pověst zdravého a energetického nápoje.

Zdravotní účinky kombuchy

Benefity

Zastánci říkají, že pomáhá trávení, zbavuje tělo toxinů a zvyšuje energii.

Říká se také, že posiluje imunitní systém, pomáhá zhubnout, odstranit vysoký krevní tlak a srdeční choroby a předcházet rakovině.

Ale pro tato tvrzení neexistuje mnoho důkazů na podporu.

Tvrzení o schopnosti kombuchy zlepšovat trávení pocházejí ze skutečnosti, že fermentace vytváří probiotika. Probiotika pomáhají při průjmech a syndromu dráždivého tračníku a mohou dokonce posílit váš imunitní systém.

Když je kombucha vyrobena ze zeleného čaje, to také přináší určité výhody. Patří sem výskyt sloučenin, které působí jako antioxidanty, které chrání vaše buňky před poškozením. Zelený čaj vám také může pomoci spalovat tuky a chránit vás před srdečními chorobami.

Studie na zvířatech ukazují, že nápoj mimo jiné snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

1. Kombucha je potenciálním zdrojem probiotik

2. Kombucha může pomáhat spalovat tuky

3. Kombucha obsahuje antioxidanty

4. Kombucha může zabíjet bakterie

5. Kombucha může snížit riziko srdečních chorob

6. Kombucha může pomoci zvládnout diabetes

7. Kombucha může pomoci chránit před rakovinou

Pro podporu zdraví je také dobré sáhnout po takzvaných smoothie nápojích. Jsou to rozmixované kousky čerstvého nebo i mraženého ovoce či zeleniny. Jejich hlavní výhodou je, že jsou hotové hned a nemusíte na ně čekat než projdou procesem fermentace. Takže si je můžete připlovat, dokud příprava domácí kombuchy nebude u konce!
Vyzkoušejte naše recepty na ovocné smoothie nebo i na smoothie se zeleninou, vybere si každý.

Negativní účinky

Výroba kombuchy znamená nechat množit bakterie v tekutině, kterou budete pít. Mnohé z bakterií jsou považovány za probiotika, ale pokud nejsou správně připraveny, mohou v tekutině růst škodlivé bakterie nebo plísně.

Od poloviny 90. let bylo hlášeno několik případů onemocnění a nejméně jedno úmrtí u lidí, kteří pili kombuchu. Onemocnění zahrnovalo problémy s játry, nahromadění kyseliny mléčné v těle, alergické reakce a nevolnost.

Některé organizace nedoporučují pití kombuchy kvůli riziku otravy a malým důkazům o jejích přínosech.

Jiné organizace ale říkjí, že kombucha je bezpečná, když je správně připravena. Pokud ho vyrábíte doma, odborníci doporučují používat skleněné, nerezové nebo plastové nádoby. Udržujte vše hygienicky ošetřené, včetně vašich rukou.

Kde koupit kombuchu

Kombucha se v dnešní době dá koupit v každé zdravé výživě, a nebo se dokonce dá objednat v online obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.