Konfitovaná líčka s karamelizovaným tuřínem

Konfitovaná líčka s karamelizovaným tuřínem

Bojíte se, že hovězí maso bude tvrdé „jako podešev“? Vsaďte na konfitování, oblíbenou kulinářskou techniku starou již mnoho století. Jediné, co budete potřebovat, je dostatek času!

Ingredience

Hovězí maso

  • 800 g hovězích líček
  • 4 šálky sádla, hovězího loje
  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 1/4 šálku cukru
  • 6 kusů hřebíčku
  • skořice
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Karamelizovaný tuřín

  • 4 kusy tuřínu
  • 10 květních stvolů česneku
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1/4 šálku šťávy vyvařené při konfitování masa

Postup

  1. Vložte sójovou omáčku, prolisovaný česnek, cukr a veškeré koření do igelitového sáčku, promíchejte a přidejte rovněž hovězí líčka.
  2. Opět protřepejte a pevně utěsněný sáček vložte na 2-3 dny do chladničky.
  3. Po uplynutí této doby v hrnci roztavte sádlo, přidejte hovězí líčka a zakrytý hrnec následně vložte do trouby předehřáté na 100°C a pomalu pečte do doby, než nebude maso zcela měkké (alespoň 4 hodiny).
  4. Přibližně 15 minut před koncem doby pečení zlehka orestujte na pánvi nakrájený tuřín.
  5. Přidejte cukr a restujte až do okamžiku, než cukr začne hnědnout a karamelizovat.
  6. Přidejte šťávu vyvařenou při konfitování, sójovou omáčku společně s nakrájenými květními stvoly česneku a vařte do okamžiku, než se na tuřínu vytvoří glazura.
  7. Po vyjmutí můžete ještě hovězí líčka vložit na pánev a zlehka z obou stran orestovat.

Tuřín se zatím jako příloha v české kuchyni příliš nevyužívá, jeho karamelizovaná verze vás ale snadno přesvědčí o tom, že je to škoda.

Konfitovaná líčka servírovaná s karemalizovaným tuřínem a česnekovými stvoly
zdroj: norecipes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.