Bojíte se, že hovězí maso bude tvrdé „jako podešev“? Vsaďte na konfitování, oblíbenou kulinářskou techniku starou již mnoho století. Jediné, co budete potřebovat, je dostatek času!
Ingredience
Hovězí maso
- 800 g hovězích líček
- 4 šálky sádla, hovězího loje
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 1/4 šálku cukru
- 6 kusů hřebíčku
- skořice
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
Karamelizovaný tuřín
- 4 kusy tuřínu
- 10 květních stvolů česneku
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička sójové omáčky
- 1/4 šálku šťávy vyvařené při konfitování masa
Postup
- Vložte sójovou omáčku, prolisovaný česnek, cukr a veškeré koření do igelitového sáčku, promíchejte a přidejte rovněž hovězí líčka.
- Opět protřepejte a pevně utěsněný sáček vložte na 2-3 dny do chladničky.
- Po uplynutí této doby v hrnci roztavte sádlo, přidejte hovězí líčka a zakrytý hrnec následně vložte do trouby předehřáté na 100°C a pomalu pečte do doby, než nebude maso zcela měkké (alespoň 4 hodiny).
- Přibližně 15 minut před koncem doby pečení zlehka orestujte na pánvi nakrájený tuřín.
- Přidejte cukr a restujte až do okamžiku, než cukr začne hnědnout a karamelizovat.
- Přidejte šťávu vyvařenou při konfitování, sójovou omáčku společně s nakrájenými květními stvoly česneku a vařte do okamžiku, než se na tuřínu vytvoří glazura.
- Po vyjmutí můžete ještě hovězí líčka vložit na pánev a zlehka z obou stran orestovat.
Tuřín se zatím jako příloha v české kuchyni příliš nevyužívá, jeho karamelizovaná verze vás ale snadno přesvědčí o tom, že je to škoda.