Konkase je velmi jednoduchý způsob jak upravit rajčata do velmi lahodné podoby.
Jak se dozvíte z našeho článku, budou vám stačit pouhé 4 základní úkony, ze kterých si tuto omáčku vyrobit.
Zároveň se naučíte 5 jednoduchých receptů kde tuto dobrotu můžete použít.
Co je to konkase?
Ve francouzštině concasser znamená „drtit“, což je přesně to, co se s rajčaty dělá, když konkase připravujte.
Jedná se o francouzskou kuchařskou techniku, která zahrnuje nakrájení a vaření rajčat ve vodě, aby se uvolnila slupka, která se posléze oloupe. Odstraní se slupka i semínka, čímž se zbavíte veškeré hořké chuti, takže vám zbydou pouze hedvábně jemná rajčata.
Co potřebujete k výrobě rajčatového konkase?
Ostrý krájecí nůž: Použití ostrého nože vám zajistí přesné řezy na slupce rajčete.
Velký hrnec: Použijte velký hrnec, aby měla rajčata dostatek prostoru pro blanšírování.
Děrovaná lžíce: Ta vám pomůže snadno a rychle vyjmout rajčata z hrnce, abyste se vyhnuli jejich převaření.
Ledová vodní lázeň: Ledová voda rajčata rychle zchladí, což pomůže snadnému odloupnutí jejich slupky.
Jak vybrat nejlepší rajčata
Protože konakse je celé o rajčatech, rajčata musí být plná chuti.
Mimo sezónu jsou nejlepší švestková rajčata, která mají pěknou masitou strukturu. Ale když jsou rajčata v sezóně, vybírejte ta, která jsou na svou velikost těžká a v ideálním případě voní jako rajče, jsou lehce lepkavá a část stonku je stále připojený.
Nemusí být pouze červená, ale i oranžová a žlutá rajčata udělají dobrou službu a výsledný pokrm bude o něco sladší.
Pokud se rozhodnete použít nedozrálá rajčata, možná budete chtít snížit množství cukru v receptu, protože se budou muset vařit déle než zralá, aby změkla.
Jak vyrobit rajčatové concassé ve 4 krocích
- Rajčata blanšírujte a oloupejte.
- Když rajčata vychladnou, rozkrojte každé rajče na napůl a z každé poloviny jemně vymačkejte semínka.
- Nakrájejte rajčata na kostičky v požadované velikosti.
- Rajčata lze vložit do cedníku a nechat je okapat. Šťávu z rajčat si ponechte pro další použití.
Recepty s concassé
Pečená cuketa: Půlky cukety opečte v troubě do měkka a navrch polijte čerstvou rajčatovou omáčkou cocassé. |
Bruschetta: Skombinujte 120 ml rajčatového concassé s 1 stroužkem drceného česneku, 1 lžící extra panenského olivového oleje, 1 lžičkou balzamikového octa a špetkou soli a černého pepře. Plátky bagety potřete olejem a opékejte, dokud nebudou lehce hnědé. Na každý kousek toastu přidejte rajčatovou směs. Rovnou si připravte náš jednoduchý recept na bruschettu. |
Středozemní rajčatovo-okurkový salát: Do mísy přidejte 120 ml rajčatového concassé, 120 g nakrájené okurky, 120 g nakrájené červené cibule, hrst nasekané čerstvé petrželky a hrst nasekané čerstvé máty. Zakápněte 2 lžícemi olivového oleje, 1 lžící čerstvé citronové šťávy a dochuťte solí a černým pepřem. Jemně promíchejte. |
Italské těstoviny: Smíchejte 250 ml rajčatového konkase, 2 stroužky nasekaného česneku, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, malou hrst nasekaných lístků bazalky a dochuťte solí a černým pepřem. Nechte odpočívat, zatímco si uvaříte těstoviny. Uvařte 500 g těstovin podle návodu na obalu. Nakonec smíchejte rajčatovou omáčku s horkými těstovinami. |
Mexická salsa: Smíchejte 250 ml rajčatového concassé, 30 g nakrájené bílé cibule, 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 2 lžičky mletých jalapeno papriček, 1 stroužek mletého česneku, 1 ½ lžičky limetkové šťávy a ¾ lžičky košer soli. Lahodnou salsu z rajčat podávejte k těmto receptům na mexické burrito. |
Choron Sauce (Béarnaise omáčka s rajčaty): Smíchejte 3 lžíce rajčatového concassé do 300 ml holandské omáčky. Mixujte ponorným mixérem, dokud se vše dobře nepromíchá. Podle chuti dochuťte bílým vinným octem. |
Použijte na omáčku na pizzu s česnekem a bazalkou |
Použijte červenou omáčku na masové kuličky, pečenou zeleninu nebo lasagne, se sýrem ricotta. |
Jak konkase skladovat?
Rajčatovou omáčku lze zmrazit, tím že jí nalijete je do mrazicích sáčků nebo nádob, kde ponecháte alespoň 2 cm prostor od uzávěru. Uzavřete, označte a zmrazte po dobu 1 měsíce.
Až budete připraveni k použití, rozmrazte přes noc v lednici.