Jak správně uchovávat přebytečné houby

Pokud jste i vy milovníkem hub a přemýšlíte, zda letos houby usušit či naložit, pak jste na správném místě.

V tomto článku si povíme podstatné informace, které pomohou provést správnou konzervaci hub a dopřát si tak skutečně lahodnou pochoutku.

Pokud si chcete houby uchovat na delší dobu, je vhodné využít právě konzervaci.

Několik způsobů konzervace si probereme v tomto článku.

Chutné naložené houby.

Sušení

Sušení hub je nejstarším, nejklasičtějším a nejpoužívanějším způsobem konzervace hub.

Houby velmi pečlivě nožem očistíme, vyloučíme červivé a nařežeme je na plátky, pokud možno podélně (s kloboukem i třeněm dohromady). Plátky hub je možné rozložit na tác nebo plech, na noviny, nebo pověsit na režnou niť.

Sušené houby jsou klasika.

Nejvhodnější je sušit houby na slunci s lehkým vánkem. Když jsou houby křehké a plátky se dají zlomit, je sušení u konce. Takto usušené houby se následně vkládají do skleněných dóz, do kterých je zameten přísun vzduchu.

Sušení v soli

Houby velmi pečlivě nožem očistíme, vyloučíme červivé a nařežeme je na plátky, pokud možno podélně (s kloboukem i třeněm dohromady).

Plátky hub rozložíme na plech, posypeme větším množstvím soli (musí jí být více než je hub). Takto sušíme přibližně dva dny, občas houby se solí promícháme.

Následně uskladní houby opět do skleněných dóz, do kterých je zameten přísun vzduchu.

Nakládání v tuku

Houby očistíme a pokrájíme, vložíme do kastrolu a lehce podusíme (můžeme přidat olej). Můžeme lehce přisolit, nebo připepřit.

Dusíme cca 15 min a necháme vychladnout. Směsí naplníme sklenice a zalijeme tukem (máslo, olej, sádlo).

Poté uzavřeme sklenice a zavaříme – doporučuje se pasterizace opakovaná až 3x.

Nakládání v octu

Dobře očištěné houby povaříme asi 3 minuty v osolené vodě. Houby můžeme proložit kolečky cibule, případně zeleniny povařené v osolené vodě.

Lahodné octové houby

Pak je vyndáme, necháme okapat, vložíme do sklenic a zalijeme čistým vychladlým nálevem, který jsme si předtím připravili z vody, octu, cukru, soli a koření.

Na nálev pro 1 kg hub potřebujeme 250 ml vody, 60 ml octa, 1 lžičku cukru, několik kuliček pepře a nového koření, hořčičné semínko, 1 bobkový list, sůl. Sterilujeme 20 minut při 90 °C.

Zamražení

Nakrájíme houby, propláchneme vodou. Vložíme je do vařící vody se solí a vaříme cca 5 min.

Houby lze uchovat i zamražené

Během tohoto procesu nám vzniká pěna, kterou odstraníme lžící. Houby vkládáme do mikroténových sáčků a dáme zamrazit.

Zkvašování

Zkvašování hub se hojně využívá v zahraničí hlavně v Rusku. Houby opereme a ponecháme vcelku.

Poté je předvaříme ve 2% solném roztoku, pak je prudce na sítku proudem studené vody ochladíme a necháme okapat. Dále je klademe do kameninových nádob nebo škopíků jako zelí.

Zalijeme je čerstvě připraveným solným nálevem. Na 1 litr vody dáme 50 g soli, 20 g cukru a lžíci odstředěného mléka. Podle chuti můžeme přidat koření. Houby musí být celé ponořené pod hladinou nálevu, proto je zatížíme.

Mléčné kvašení probíhá po dobu 3 až 5 týdnů, je závislé na teplotě místnosti. Zkvašené houby se používají jako příloha k jiným pokrmům.

Kromě postupů obecných se jistě budou hodit i samotné recepty. Ty najdete v našem dalším článku o konzerování hub.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.