Zdá se vám, že cuketa patří spíše do těch slaných pokrmů? Ba ne, už jste zkoušeli cuketový kompot? Řada lidí jej přirovnává k ananasu. Vyzkoušejte a uvidíte sami.
Budete potřebovat
- cuketa
- voda
- cukr
- skořice
- citron, pomeranč
- kyselina citronová
- ananasová esence
Veškeré množství ingrediencí závisí na vaší chuti.
Postup přípravy
- Cukety oloupeme, zbavíme semínek a omyjeme.
- Nakrájeme ji na malé kousky a vložíme do mísy, kde cuketu zalijeme vodou a přidejte ocet podle chuti.
- Dejte mísu s cuketou do lednice a nechte ji alespoň 12 hodin uležet.
- Poté přidejte cukr, kousek skořice a vařte do doby, dokud cuketa zesklovatí.
- Jakmile je cuketa uvařená, vyjměte ji a dejte ji bokem.
- Do zbylé šťávy vložte plátky citronu, šťávu ze dvou pomerančů a ananasovou esenci – krátce povařte.
- Nakonec šťávu přeceďte a nechte vychladnout.
- Kostky cukety vložte do sklenic, které jste předem sterilizovali.
- Cuketu zalijte vychladlým nálevem.
- Zavíčkujte a vařte při teplotě 80 stupňů 20 minut.
- Posléze sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Uskladněte ve sklepě či špajzu.