Je libo domácí klobásu? Ale nevíte, jak si ji připravit? Právě pro vás jsme si připravili skvělý recept na tuto lahůdku, kterou si ihned můžete zavařit.
Budete potřebovat
- 1 kg zvěrinového masa
- 1 kg mletého vepřového masa
- 2 lžíce soli
- 1 lžička cukru
- 1,5 lžíce fenyklových semen – popraskané semínka
- 1 lžička koriandru
- 1 dcl studené vody
- 1,5 lžíce kájenského pepře
- 1 lžička nasekaného rozmarýnu
- nálev nebo vodu
- zavařovací sklenice s víčky
- zavařovací hrnec
Postup přípravy
- Zvěřinu a vepřové maso vložte do mrazáku a nechte ho tam asi hodinu.
- Maso po hodině vyndejte a nakrájejte ho na 2 centimetrové proužky.
- Smíchejte suché přísady a nasypte je do masové směsi, přikryjte a vraťte do mrazničky asi na 30 minut.
- Mezitím si připravte mlýnek na maso s jemnou šajbou.
- Směs vyndejte z mrazáku a umelte ji na masovém mlýnku.
- Do masa a koření přidejte studenou vodu a promíchejte rukama.
- Takto připravenou směs začněte plnit do vepřových střev.
- Vložte klobásy do udírny na 4 hodiny při 75°C.
- Jakmile máte hotovo, nechte klobásy vychladnout a odpočinout.
- Připravte si zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte.
- Klobásy do sklenic natlačte, avšak dávejte pozor, aby šly dobře vytáhnout.
- Zalijte je rozpuštěným sádlem – až po okraj.
- Nechte sádlo vychladnout.
- Jakmile sádlo ztuhne, vložte sklenice do zavařovacího hrnce – skládejte je dál od sebe, ať nepopraskají.
- Sterilujte na 90°C po dobu 1. hodiny.
- Po vychladnutí sklenice uložte na tmavé a chladné místo.