Do octa lze naložit téměř všechny druhy hub (vynikající jsou václavky, ryzce, klouzky a všechny hřibovité houby). Do sklenic vždy dávejte pouze jeden druh.
Na 8 skleniček o objemu 200 ml budete potřebovat
- 2 kg drobných hříbků, pokrájených
- 2 mrkve, pokrájené na kolečka
- 3 cibule, nakrájené na kolečka
- sůl dle chuti
- 250 ml octa
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce krupicového cukru
- 10 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 2 bobkové listy
Postup přípravy
- Do hrnce dejte 750 ml vody a všechny ostatní suroviny na nálev (ocet, sůl, cukr, černý pepř, nové koření, hořčičné semínko a bobkové listy).
- Pět minut povařte a udržujte horké.
- Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a na dvě minuty do ní ponořte pokrájené houby.
- Sceďte je a naplňte do horkých čistých sklenic.
- Přidejte kolečka mrkve a cibule, zalijte horkým nálevem.
- Zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
- Tento způsob ,zavaření‘ by měl stačit – pokud některé sklenice tečou nebo se víčka vypoulila, postavte je do pekáče (víčkem vzhůru), zalijte asi do třetiny horkou vodou, předehřejte troubu na 80 °C a dvacet minut zavařujte.
Máme pro vás také recepty na tu nejlepší houbovou smaženici na několik způsobů. Inspirujte se!