Při konzervování vepřového masa si můžete vepřové nakombinovat – zkuste vepřový bůček, krkovičku a plecku nebo vepřové koleno.
Budete potřebovat
- 2 kg vepřového bůčku
- 2 kg vepřové krkovice
- 2 kg vepřové plece
- 6 plátků anglické slaniny
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- česnek
- voda
- tymián
- olej
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Nejdříve maso očistěte, zbavte šlach, přebytečného tuku a omyjte.
- Maso nakrájejte na menší kousky – tak, aby se vlezly do sklenic.
- Vyrobte si marinádu – smíchejte sůl, pepř, kmín, drcený česnek a tymián s trochou oleje.
- Nakrájené kousky masa naložte do marinády a nechte pár hodin uležet v lednici.
- Připravte si velký pekáč na maso a vymažte ho trochou sádla.
- Kousky masa vložte do pekáče, podlijte trochou vody a pečte tak, jak jste zvyklí.
- Mezitím si pořádně sterilizujte zavařovací sklenice a víčka.
- Do usušených sklenic upečené maso vkládejte ještě horké.
- Zalijte trochou vody nebo výpekem z pečeného masa.
- Pokud nevíte, co s opečenou kůží z bůčku, můžete kousek vložit do sklenice s masem.
- Okraj zavařovací sklenice otřete do sucha a zavíčkujte.
- Vložte sklenice do hrnce, které podlijte vodou.
- Vařte jednu hodinu na 95-98 stupňů.
- Po vychladnutí sklenice uskladněte – sklenice neotáčíme víčkem dolů, aby tuk zůstal nahoře.
Vyzkoušejte také naše recepty na konzervování uzeného masa. Jsou vynikající!