Nemáte doma zavařovací hrnec? Nevadí, vaši oblíbenou pochoutku si můžete snadno připravit ve vaší troubě.
Ingredience
- 3 hrnky očištěného červeného rybízu
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 1 a 1/2 hrnku vody
- 2 PL čerstvé citronové šťávy
Postup:
- V hrnci s vodou rozpusťte cukr. Následně přisypejte rybíz, přiveďte k varu a 1 až 2 minuty povařte.
- Směs sceďte a šťávu vraťte zpět do hrnce. Přidejte citronovou šťávu a několik minut vařte, až směs zhoustne.
- Poté do hrnce vraťte i zbytky rybízu, zamíchejte a odstavte z ohně.
- Troubu se spodním a horním ohřevem předehřejte na 175 °C až 180 °C. Při použití horkovzdušného ohřevu stačí 160 °C.
- Čisté sklenice naplňte zavařeninou a zavíčkujte.
- Umístěte sklenice na hlubší plech a zalijte vodou tak, aby byly sklenice ponořené do výšky cca 2 až 3 cm. Sklenice se nesmějí navzájem dotýkat.
- Plech se sklenicemi dejte do trouby na cca 40 až 50 minut.
- Po uplynutí doby, nechte sklenice ještě chvíli v troubě, potom je vyjměte a nechte zcela vychladnout.
Konzervování sklenic se zavařeninou v troubě je velice jednoduché a jeho výhoda spočívá v tom, že můžete najednou připravit velké množství sklenic.