Zavařování švestek v troubě má velkou výhodu – do trouby se vleze mnohem více sklenic než do zavařovacího hrnce.
Ingredience
- švestky
- nálev
- sklenice na zavařování
- hluboký plech na pečení
- noviny nebo letáky
Postup
- Nachystejte si a vyčistěte dostatečný počet zavařovacích sklenic s víčky.
- Přichystejte si i nálev, který je potřeba nechat vychladnout.
- Poté předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
- Švestky důkladně umyjte, zbavte různých nečistot jako jsou stopky nebo lístky.
- Podle libosti je můžete vypeckovat.
- Vložte je do sklenic a po okraj je zalijte nálevem.
- Připravte si hluboký plech, který vystelte silnou vrstvou novin nebo letáků – můžete použít i staré utěrky nebo ručníky.
- Sklenice umístěte na plech asi 5 centimetrů od sebe – nezadělávejte je víčky.
- Vložte do trouby a pečte asi 50 – 60 minut.
- Jakmile jsou švestky upečeny, vyjměte je z trouby a i hned je řádně zavíčkujte – nejvhodnější jsou víčka s gumovým závitem.
- Přes noc je nechte vychladnout a pak je umístěte do komory.
Zavařte si i meruňky a uchovejte si své oblíbené ovoce po celý rok!