Černooké fazole, edamame a zelené křupavé fazolky – to vše naložené v pikantním solném roztoku. Tento salát se skvěle hodí jako příloha k vašem letnímu grilování a sklidí větší ohlasy než cokoli jiného.
INGREDIENCE:
- 1 a ¼ šálku sušených černookých fazolí
- 340 g čerstvých zelených fazolek, oříznutých a nakrájených na polovinu
- 1 a ¾ šálku jablečného octa
- 1 a ½ šálku cukru
- 1 a ½ šálku vody
- ¾ šálku citronové šťávy
- ½ šálku olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 a ½ šálku mražených loupaných sójových bobů edamame
- 1 žlutá cibule nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, lisované
POSTUP:
- Opláchněte černooké fazole a vložte je do velkého hrnce se 4 šálky vody.
- Přiveďte vodu k varu, poté snižte teplotu na mírný plamen, přikryjte pokličkou a vařte 45 až 60 minut nebo do změknutí.
- Sceďte a znovu propláchněte.
- Fazole dejte do velké mísy stranou.
- Ve stejném velkém hrnci přiveďte k varu 4 šálky vody a poté přidejte zelené fazolky.
- Vařte 5 minut doměkka a poté fazole sceďte a vložte do mísy k černookým fazolím.
- Postavte stejný hrnec na sporák a smíchejte ocet, cukr, vodu, citronovou šťávu, olej a sůl.
- Za stálého míchání přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil.
- Přidejte černooké fazole, zelené fazolky, edamame, cibuli a česnek.
- Jakmile se směs začne vařit, stáhněte z ohně.
- Sklenice a víčka umyjte teplou mýdlovou vodou a poté je sterilizujte 10 minut ve vroucí vodě ve vodní lázni.
- Nalijte směs do sklenic o velikosti 2,5 l a ponechte asi centimetr volného prostoru.
- Pomocí malé špachtle odstraňte případné vzduchové bubliny.
- Očistěte boky a okraje sklenic a zavíčkujte.
- Naplňte nádobu na vodní lázeň vodou, položte připravené sklenice na stojan a ujistěte se, že jsou sklenice zakryty asi 5 cm vody.
- Přiveďte vodu k varu.
- Jakmile se voda vaří, stopněte si 15 minut.
- Pomocí kleští bezpečně vyjměte sklenice a položte je na mřížku nebo utěrku, aby úplně vychladly.