Úžasně křupavý, zdravý, se spoustou chutí…Takový je následující recept na ten nejchutnější nakládaný zeleninový salát všech dob!
Ingredience:
- 2 kg bílého zelí
- 1,5 kg okurek
- 500 g cukety
- 2 žluté papriky
- 1 kg cherry rajčat (žlutá, oranžová nebo červená)
- 1 kg mrkve
- 3 šálky octa
- 3 šálky olivového oleje
- ½ šálku cukru
- ⅔ šálku soli
Postup:
- Zelí opláchněte a nakrájejte.
- Oloupejte, opláchněte a ořízněte oba konce každé mrkve.
- Papriky omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte je na 2,5 cm dlouhé proužky.
- Okurky nakrájejte na kroužky.
- Větší polovinu mrkve nastrouhejte.
- Z rajčat odstraňte stopky a opláchněte je.
- Před přípravou marinády sterilizujte sklenice.
- Při přípravě marinády nechte sklenice odležet v troubě.
- Do středního hrnce přidejte ocet, olivový olej, cukr a sůl.
- Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud se zrnka soli a cukru nerozpustí.
- Až směs dojde k varu, vypněte sporák a nechte dovařit.
- Zatímco se marináda vaří, vložte všechnu zeleninu do 15litrového hrnce.
- Zeleninu zalijte marinádou.
- Hrnec s marinovanou zeleninou postavte na varnou desku a zvyšte teplotu.
- Zeleninu promíchejte velkou servírovací lžící zdola nahoru každých 30 sekund, dokud se marináda a zelenina nezačnou vařit .
- Snižte teplotu na střední a nechte zvolna vařit dalších 10 minut.
- Zeleninou za stálého míchání pohybujte každou minutu ze dna hrnce nahoru.
- Snižte teplotu na minimum.
- Vyjměte jednu sklenici z trouby a dejte na ni zavařovací nálevku.
- Pomocí velké lžíce naplňte polovinu sklenice salátem a poté salát přitlačte na dno sklenice.
- Takto naplňte celou sklenici a ponecte asi centimetr místa od horní části sklenice.
- Vyjměte zavařovací nálevku a otřete okraj čistou a suchou papírovou utěrkou.
- Vyjměte z trouby víčko, umístěte jej na sklenici, pevně přišroubujte a otočte sklenici dnem vzhůru.
- Opakujte stejné pokyny pro konzervování se zbývajícím salátem.
- Nechte sklenice stát obrácené dnem vzhůru 12 hodin nebo přes noc.
- Před uskladněním zavařované sklenice opláchněte teplou mýdlovou vodou a osušte ručníkem.
- Před otevřením sklenice nechte salát nasáknout všechny chutě alespoň týden.
- Salát chutná nejlépe vychlazený.
Máme pro vás i další luxusní recepty na nakládané zelí do sklenic: připravte si vitamínovou bombu!