Konzervovaný zeleninový salát

Konzervovaný zeleninový salát
Příprava: 60 minut Vaření: 20 minut Počet porcí: 6

Úžasně křupavý, zdravý, se spoustou chutí…Takový je následující recept na ten nejchutnější nakládaný zeleninový salát všech dob!

Ingredience:

  • 2 kg bílého zelí
  • 1,5 kg okurek
  • 500 g cukety
  • 2 žluté papriky
  • 1 kg cherry rajčat (žlutá, oranžová nebo červená)
  • 1 kg mrkve
  • 3 šálky octa
  • 3 šálky olivového oleje
  • ½ šálku cukru
  • ⅔ šálku soli

Postup:

  • Zelí opláchněte a nakrájejte.
  • Oloupejte, opláchněte a ořízněte oba konce každé mrkve.
  • Papriky omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte je na 2,5 cm dlouhé proužky.
  • Okurky nakrájejte na kroužky.
  • Větší polovinu mrkve nastrouhejte.
  • Z rajčat odstraňte stopky a opláchněte je.
  • Před přípravou marinády sterilizujte sklenice.
  • Při přípravě marinády nechte sklenice odležet v troubě.
  • Do středního hrnce přidejte ocet, olivový olej, cukr a sůl.
  • Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud se zrnka soli a cukru nerozpustí.
  • Až směs dojde k varu, vypněte sporák a nechte dovařit.
  • Zatímco se marináda vaří, vložte všechnu zeleninu do 15litrového hrnce.
  • Zeleninu zalijte marinádou.
  • Hrnec s marinovanou zeleninou postavte na varnou desku a zvyšte teplotu.
  • Zeleninu promíchejte velkou servírovací lžící zdola nahoru každých 30 sekund, dokud se marináda a zelenina nezačnou vařit .
  • Snižte teplotu na střední a nechte zvolna vařit dalších 10 minut.
  • Zeleninou za stálého míchání pohybujte každou minutu ze dna hrnce nahoru.
  • Snižte teplotu na minimum.
  • Vyjměte jednu sklenici z trouby a dejte na ni zavařovací nálevku.
  • Pomocí velké lžíce naplňte polovinu sklenice salátem a poté salát přitlačte na dno sklenice.
  • Takto naplňte celou sklenici a ponecte asi centimetr místa od horní části sklenice.
  • Vyjměte zavařovací nálevku a otřete okraj čistou a suchou papírovou utěrkou.
  • Vyjměte z trouby víčko, umístěte jej na sklenici, pevně přišroubujte a otočte sklenici dnem vzhůru.
  • Opakujte stejné pokyny pro konzervování se zbývajícím salátem.
  • Nechte sklenice stát obrácené dnem vzhůru 12 hodin nebo přes noc.
  • Před uskladněním zavařované sklenice opláchněte teplou mýdlovou vodou a osušte ručníkem.
  • Před otevřením sklenice nechte salát nasáknout všechny chutě alespoň týden.
  • Salát chutná nejlépe vychlazený.
Nakládaná zelenina ve sklenicích.
www.valyastasteofhome.com

Máme pro vás i další luxusní recepty na nakládané zelí do sklenic: připravte si vitamínovou bombu!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.