Konzervovaný zeleninový salát

Konzervovaný zeleninový salát
Příprava: 60 minut Vaření: 20 minut Počet porcí: 6

Úžasně křupavý, zdravý, se spoustou chutí…Takový je následující recept na ten nejchutnější nakládaný zeleninový salát všech dob!

Ingredience:

  • 2 kg bílého zelí
  • 1,5 kg okurek
  • 500 g cukety
  • 2 žluté papriky
  • 1 kg cherry rajčat (žlutá, oranžová nebo červená)
  • 1 kg mrkve
  • 3 šálky octa
  • 3 šálky olivového oleje
  • ½ šálku cukru
  • ⅔ šálku soli

Postup:

  • Zelí opláchněte a nakrájejte.
  • Oloupejte, opláchněte a ořízněte oba konce každé mrkve.
  • Papriky omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte je na 2,5 cm dlouhé proužky.
  • Okurky nakrájejte na kroužky.
  • Větší polovinu mrkve nastrouhejte.
  • Z rajčat odstraňte stopky a opláchněte je.
  • Před přípravou marinády sterilizujte sklenice.
  • Při přípravě marinády nechte sklenice odležet v troubě.
  • Do středního hrnce přidejte ocet, olivový olej, cukr a sůl.
  • Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud se zrnka soli a cukru nerozpustí.
  • Až směs dojde k varu, vypněte sporák a nechte dovařit.
  • Zatímco se marináda vaří, vložte všechnu zeleninu do 15litrového hrnce.
  • Zeleninu zalijte marinádou.
  • Hrnec s marinovanou zeleninou postavte na varnou desku a zvyšte teplotu.
  • Zeleninu promíchejte velkou servírovací lžící zdola nahoru každých 30 sekund, dokud se marináda a zelenina nezačnou vařit .
  • Snižte teplotu na střední a nechte zvolna vařit dalších 10 minut.
  • Zeleninou za stálého míchání pohybujte každou minutu ze dna hrnce nahoru.
  • Snižte teplotu na minimum.
  • Vyjměte jednu sklenici z trouby a dejte na ni zavařovací nálevku.
  • Pomocí velké lžíce naplňte polovinu sklenice salátem a poté salát přitlačte na dno sklenice.
  • Takto naplňte celou sklenici a ponecte asi centimetr místa od horní části sklenice.
  • Vyjměte zavařovací nálevku a otřete okraj čistou a suchou papírovou utěrkou.
  • Vyjměte z trouby víčko, umístěte jej na sklenici, pevně přišroubujte a otočte sklenici dnem vzhůru.
  • Opakujte stejné pokyny pro konzervování se zbývajícím salátem.
  • Nechte sklenice stát obrácené dnem vzhůru 12 hodin nebo přes noc.
  • Před uskladněním zavařované sklenice opláchněte teplou mýdlovou vodou a osušte ručníkem.
  • Před otevřením sklenice nechte salát nasáknout všechny chutě alespoň týden.
  • Salát chutná nejlépe vychlazený.
Nakládaná zelenina ve sklenicích.
www.valyastasteofhome.com

Máme pro vás i další luxusní recepty na nakládané zelí do sklenic: připravte si vitamínovou bombu!

Komentáře
  1. Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.