Bazalka, rozmarýn, tymián či saturejka.
V kuchyni používáme velké množství nejrůznějších bylinek.
Bylinky lze používat nejen k dochucení pokrmů, ale také jako základ jídla, například polévky.
Inspirujte se našimi recepty na kopřivovou polévku!
Skvěle chutná a dodá vám i řadu zdraví prospěšných látek.
Naše recepty
Proč zařadit kopřivu do svého jídelníčku?
Na kopřivu má většina z nás nepříliš příjemné vzpomínky z dětství, kdy nám setkání s ní téměř vždy způsobilo typické popálení, svědění a vyrážku. Kopřiva se ale již několik staletí využívá také v léčitelství, kosmetice i kuchyni. Našemu organismu totiž přináší řadu pozitivních účinků. Ty jsou nejvýraznější především u čerstvých mladých rostlin.
Z hlediska vitamínů je kopřiva bohatá především na vitamíny C, A a K, dále obsahuje i řadu minerálů, jako je železo, fosfor, hořčík, křemík a vápník. Z hlediska léčivých účinků je známé použití této byliny při chudokrevnosti či problémech s klouby. V neposlední řadě má příznivý vliv rovněž na detoxikaci krve a celého organismu.
Kopřivu lze použít nejen na polévku
Kromě rozmanitých polévek lze z kopřiv připravovat i další pokrmy. Nejen na Velikonoce je můžete přidávat do nádivky, zpestřit jimi můžete rovněž nejrůznější saláty či pomazánky. Z hlediska nápojů si z kopřiv můžete připravit velmi chutný čaj. Nejrůznější výzkumy navíc prokazují, že jeho pravidelné pití je pro náš organismus velmi prospěšné.